Discriminatie.nl maakt zich grote zorgen over negatieve beeldvorming van moslims
De laatste weken ziet Discriminatie.nl dat er meer discriminerende opmerkingen en stereotypen worden gebruikt in het publieke debat. Groepen worden tegenover elkaar gezet, mede door negatieve uitspraken van politici. Dit merken wij ook bij ons meldpunt Discriminatie.nl. Veel mensen, vooral moslims, maken zich hier zorgen over. Zij voelen zich steeds vaker tweederangsburger, en dat heeft veel gevolgen. Discriminatie.nl roept daarom op te stoppen met polariseren en verbindende gesprekken te voeren, om uitsluiting en discriminatie tegen te gaan.
Oproep tot verbinding door politici en media
Politici vragen de afgelopen tijd terecht om een sterkere aanpak van antisemitisme. Wij steunen deze dringende aanpak van antisemitisme volledig en geloven in een samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld. Het is belangrijk om in de strijd tegen haat en discriminatie ook te werken aan verbinding en respect, zonder dat dit leidt tot andere vormen van uitsluiting, zoals discriminatie tegen moslims.
Daarom vragen wij politici en media te stoppen met zondebokpolitiek en negatieve beeldvorming van groepen. Laat zien dat jullie als volksvertegenwoordiger staan voor democratische waarden. Kies daarbij voor verbinding, dienstbaarheid, empathie en een toekomst waarin iedereen zich gelijkwaardig voelt.
Oproep aan moslims
Ook roepen we moslims op een melding te maken van discriminatie bij Discriminatie.nl of het Meldpunt Islamofobie. We verzamelen meldingen om te zien waar en hoe vaak discriminatie voorkomt. Met deze informatie kunnen we discriminatie voorkomen en aanpakken. Zo hebben we laatst actie ondernomen tegen etnisch profileren door de ING van klanten met een ‘niet-Nederlands klinkende’ naam. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er inderdaad sprake was van discriminatie op grond van afkomst.
Lessen uit het verleden
Wantrouwen en onjuiste beeldvorming speelden een grote rol in de toeslagenaffaire. Dit systeem, dat zoveel levens verwoestte, lijkt nu te zorgen voor nieuwe spanningen. De voorstellen die op tafel liggen in Den Haag, zoals het uitzetten van Marokkaanse-Nederlanders wanneer zij zich misdragen, zijn stigmatiserend, discriminerend en dragen bij aan racisme.
Ook onjuiste uitspraken van politici, zoals dat er een ‘integratieprobleem’ is, versterken verdeeldheid en geven een verkeerd beeld van bevolkingsgroepen. Onderzoek laat juist zien dat tweedegeneratiemigranten steeds beter integreren.
Hoe verder?
Artikel 1 van onze Grondwet vraagt om leiders die gelijke behandeling serieus nemen, in woord en daad. In een land met een verschillende inwoners is het erg belangrijk dat iedereen écht kan meedoen. Discriminatie en racisme zijn ziekmakend. Als we daarmee stoppen, bouwen we een samenleving, waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Discriminatie.nl streeft naar een samenleving zonder discriminatie, met gelijke kansen voor iedereen en waarin iedereen zichzelf kan zijn.