Direct naar inhoud

Discriminatie.nl ontvangt veel meldingen over uitspraak Johan Derksen over Fries Kamerlid

Gepubliceerd op:

Discriminatie.nl heeft al meer dan duizend meldingen ontvangen over de racistische opmerking van Johan Derksen richting het Friese Kamerlid Habtamu de Hoop. In het programma Vandaag Inside zei Derksen dat De Hoop zich geen Fries kan noemen. Discriminatie.nl Fryslân gaat aangifte doen tegen Derksen.

Deel van de Friese vlag

Directeur Mirka Antolovic van de Friese afdeling van Discriminatie.nl wil met de aangifte een duidelijke grens wil stellen. “Zo’n 95 procent van de mensen zegt dat de uitspraken te ver gaan. Als kenniscentrum ga je stuiteren bij dit soort uitspraken over of iemand, op basis van zijn uiterlijk, wel of niet Fries is. En het is niet de eerste keer van Johan Derksen. Op een gegeven moment is het genoeg.”

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, noemt de aangifte die Discriminatie.nl gaat doen goed. “Er kijken 1,5 miljoen mensen naar dit programma en bij populariteit hoort ook verantwoordelijk gedrag”, zegt hij bij de NOS. “Mensen denken: als Derksen het kan zeggen en als omstanders aan tafel lachen, dan kan ik het ook zeggen, en hoef ik niet in te grijpen als het gebeurt. Daarom trek ik zo zwaar aan de bel.”

Racistischer opmerking

In het programma Vandaag Inside van Veronica werd dinsdag 9 april lacherig gedaan over De Hoop “Hij is toch geen Fries, kom op zeg”, zei Derksen. “Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De Hoop reageerde op X met een krachtig statement: “Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk.”

Veel steun voor Habtamu de Hoop

De Hoop krijgt veel steun uit Friesland en daarbuiten. Zo heeft De Jongfryske Mienskip, een organisatie die sinds 1915 pleitbezorger is voor de Friese taal en cultuur, een klacht ingediend. Bestuurder Sjoerd Groenhof zegt in het AD: ,,Habtamu is een voorbeeld-Fries, een kanjer. Het is niet aan Derksen om te bepalen of hij wel of geen Fries is. Hij moet van Habtamu afblijven en hem al helemaal niet beoordelen op zijn huidskleur en afkomst.”

Niet alleen uit Friesland, maar uit alle delen van het land klinken steunbetuiging en laten mensen middels een melding bij Discriminatie.nl weten dat Derksen een grens over is gegaan. “Velen hebben ons opgeroepen om als organisatie aangifte te doen”, zegt Mirka Antolovic.

Oproep aan Talpa

Voorzitter Sjaak van der Linde van Discriminatie.nl heeft in een bericht op LinkedIn Talpa uitgenodigd om in  gesprek te gaan. “Het gif dat deze programma’s uitstorten over de samenleving moet eens ophouden, het leidt tot blijvende stigmatisering, onjuiste vooroordelen en daarmee dus discriminatie en racisme van vele anderen.”

Deel deze pagina