Direct naar inhoud

Interview met Ellen Spanjers van De Bagagedrager

Gepubliceerd op:

Discriminatie.nl wil aandacht vragen voor het belang van mensenrechten. Daarom zal Discriminatie.nl elke 10e van de maand een persoon of een organisatie die zich inzet voor mensenrechten in de spotlight zetten met een interview en het overhandigen van de Mensenrechtenvlag.

Ellen Spanjers (links) en Jeanette Eken met de Mensenrechtenvlag.

Overhandiging Mensenrechtenvlag

Op 10 september 2023 heeft onze collega Jeanette Eken de mensenrechtenvlag uitgereikt aan Ellen Spanjers. Ellen zet zich onder andere in voor mensen met een kwetsbare mentale gezondheid. Met de Bagagedrager is Ellen bezig met het in hun kracht zetten van mensen met mentale problemen.

Taboes doorbreken

Ellen geeft aan dat ze bezig is met taboerijke onderwerpen makkelijker en leuker bespreekbaar maken. Dit doet ze op een interactieve manier. Ook de omgeving vindt het vaak lastig om te vragen hoe het met iemand gaat. Vaak wordt er over de ‘mensen met een aandoening’ gepraat in plaats van met de mensen. Door middel van bordspellen en tools gaan mensen met én zonder psychische aandoening met elkaar in gesprek op een laagdrempelige en speelse manier. Op de gesprekskaarten staan vragen die je anders niet zo snel aan elkaar zou stellen.

Het zorgt voor meer openheid, herkenning en begrip. Vaak kom je erachter dat er meer gelijkenissen zijn dan verschillen. Deze methode zet zij in voor verschillende doelgroepen. Zo ook voor bijvoorbeeld mensen die dakloos zijn (geweest). Door taboes op deze manier bespreekbaar te maken worden vragen gesteld die normaliter niet gesteld zouden worden. 

Stigma’s en vooroordelen

Ellen zet zich in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Er zijn heel veel vooroordelen zonder dat iemand echt een idee heeft wat het inhoudt. Daarom is het juist belangrijk dat erover gesproken wordt. Ellen is betrokken en gaat graag met mensen in gesprek om te ontdekken wie iemand echt is. Ze kijkt niet naar het label of de stoornis die iemand heeft. Ze wil iedereen een plek geven waar ze kunnen zijn wie ze zijn en kunnen doen wat bij hen past. Wie ben je, wat wil je, wat kun je en wat past bij jou. Ze gaat uit van de kwaliteiten en de krachten van iemand.

Ellen vindt het belangrijk om zich hiervoor in te zetten. Vanuit persoonlijke betrokkenheid wil ze die ander de kans geven om te laten zien wat ze kunnen, en daarom overhandigen wij haar met alle plezier en liefde de Mensenrechtenvlag.

Meer weten over De Bagagedrager, ga dan naar www.debagagedrager.nl.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen