Interview met Harcourt Klinefelter oud-persvoorlichter van Martin Luther King
Discriminatie.nl wil aandacht vragen voor het belang van mensenrechten. Daarom zal Discriminatie.nl elke 10e van de maand een persoon of een organisatie die zich inzet voor mensenrechten in de spotlight zetten met een interview en het overhandigen van de Mensenrechtenvlag.
Overhandiging Mensenrechtenvlag
Op 10 juli is de vlag overhandigd aan Harcourt Klinefelter. Harcourt is de voormalige persvoorlichter van Martin Luther King en na de dood van Martin Luther King voelde hij zich geroepen om de boodschap van King door te geven en levendig te houden. Sindsdien zet Harcourt zich in om vrede en verbinding te brengen voor de maatschappij en heeft hij de wereld rondgereisd.
Op maandag 10 juli worden mijn collega en ik hartelijk ontvangen door Harcourt Klinefelter. Mijn collega overhandigt Harcourt de mensenrechtenvlag en we vertellen dat de mensenrechtenvlag symbool staat voor gelijkwaardigheid van ieder mens. Als uitgangspunt is een DNA streng gebruikt in combinatie met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel).
Vele vormen van discriminatie
Het onderwerp discriminatie komt logischerwijs gelijk op tafel. Harcourt vertelt dat iedereen in de maatschappij op de één of de andere manier wel is gediscrimineerd, en dat dit op zowel een negatieve manier als op een positieve manier kan, als ook bewust of onbewust. Onbewuste discriminatie is volgens Harcourt de meest lastige manier van discriminatie om te bestrijden. Hoe je behandeld wordt in de maatschappij heeft vaak ook te maken met de cultuur en de politieke ontwikkelingen op een bepaald moment, zo kun je positief benaderd worden en op een ander moment in hetzelfde land op een negatieve manier, zegt Harcourt.
Martin Luther King
Ik vraag Harcourt naar de drie jaar dat hij voor Martin Luther King werkte. Hij geeft aan dat hij als enige witte Amerikaan daar gewerkt heeft. ‘’Onbewust kun je altijd dingen doen die voor een ander pijnlijk kunnen zijn. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. De essentie is dat je bewust bent en vraagt wat heb ik verkeerd gedaan en je probeert dit te veranderen.’’ Over Martin Luther King wil hij nog het volgende vertellen: ‘’Hij zag iemand niet voor wie hij was in het verleden, niet voor wie hij is in het heden, maar voor wie hij zou kunnen zijn in de toekomst.‘’
Dromen
Harcourt zet zich ook nog in voor verschillende vredesprojecten. Zo is hij op 16 mei jongstleden geïnstalleerd als ambassadeur voor de VN-dag van het Samen Leven in Vrede. Als ik vraag naar de drijfveren van Harcourt is zijn antwoord zowel simpel als ontwapenend: ‘’Geloof en de liefde.’’
Op de vraag hoe Harcourt de toekomst voor zich ziet geeft hij aan dat de toekomst niet te voorspellen is. Toch vertelt hij over een droom die hij nog heeft. Een droom over een toekomst waar iedereen elkaar accepteert voor de persoon wie zij kunnen worden in de toekomst.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Discriminatie.nl maakt zich grote zorgen over negatieve beeldvorming van moslims
-
Nieuws
Gepubliceerd op: -
-
-