Direct naar inhoud

Standpunt Discriminatie.nl naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Palestina

Gepubliceerd op:

De oorlog in Palestina en Israël maakt veel los. Er zijn vele slachtoffers en de emoties komen onze samenleving binnen. Wij merken de onrust die dit teweeg brengt; in de signalen die bij Discriminatie.nl binnenkomen en de gesprekken die onze medewerkers voeren.

Sinds het uitbreken van de oorlog komen er meer signalen bij onze meldpunten binnen. Dat gaat over onrust, gevoelens van onveiligheid, geweldsincidenten en discriminatie binnen de joodse gemeenschap en binnen de moslimgemeenschap.

Het samen met elkaar leven staat onder hoogspanning. Maar mensen met een joodse of islamitische achtergrond zijn niet de vertegenwoordigers van een land of regering. Zij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de keuzes en het beleid van de regering in Israël, of van Hamas.

Elke vorm van discriminatie en racisme, elk incident is er in onze ogen één te veel. De impact van de oorlog onderstreept duidelijk het belang van mensenrechten, en meer specifiek van het verbod op discriminatie. Ieders rechten moeten worden beschermd.

Meningen en emoties over de oorlog moeten vrij geuit kunnen worden. Dat ieder de vrijheid heeft de verschrikkelijke gevolgen voor mensen en hun leed te benoemen is een groot recht. Solidariteit met slachtoffers mag worden geuit.

Dat mag in Nederland echter nooit leiden tot geweld tegen moslims en joden, of tot bedreiging, uitsluiting en discriminatie van deze en andere personen of gemeenschappen die met het conflict worden geassocieerd. Wij vinden het belangrijk dat we elkaar als mens blijven zien en dat we bereid zijn om de dialoog met elkaar aan te gaan.

Onze kernwaarden als Discriminatie.nl zijn dat wij staan vóór het belang van mensenrechten, vóór gelijkwaardigheid en vóór het bevorderen van verdraagzaamheid. Hoe moeilijk dat in de samenleving soms ook is en hoeveel dat ook van iedereen vraagt.

Als Discriminatie.nl zijn wij er nadrukkelijk voor iedereen. We hebben als meldpunt een wettelijke taak om meldingen van racisme en discriminatie vast te leggen en melders een luisterend oor te bieden. We ondersteunen en adviseren bij ervaren racisme en discriminatie en rapporteren hierover richting gemeenten en overheid.

Discriminatie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met discriminatie of racisme. We luisteren naar je verhaal en kunnen je bijstaan waar nodig, altijd in overleg met jou. Want iedere ervaring, iedere melding telt. Meld het wél!

Namens bestuur & directies van Discriminatie.nl en de regionale meldpunten.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen