Direct naar inhoud

Terugblik Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Gepubliceerd op:

Op 21 maart hebben we met mooie, diverse groepen de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie gevierd, een dag die ons allen herinnert aan het belang van inclusie en gelijkheid. Als voorzitter van Discriminatie.nl ben ik verheugd om te zien dat we veel konden halen uit de inspirerende bijeenkomsten die hebben plaatsgevonden tijdens onze tour door Nederland, geleid door de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh.

Gedurende deze bijeenkomsten in Zwolle, Breda en Amsterdam hebben we waardevolle inzichten gekregen door de bijdragen van wethouders, vertegenwoordigers van diverse organisaties en sectoren, én natuurlijk talloze betrokken inwoners en professionals. Een inspirerende dag, waarvan mij een aantal zaken in het bijzonder zijn bijgebleven.

Zo viel het ons op dat er nog relatief veel overheids- en onderwijsgebouwen nog niet volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Als Discriminatie.nl blijven we ons dan ook inzetten voor een samenleving waarin toegankelijkheid voor iedereen gegarandeerd is.

We waren daarnaast verheugd om te zien dat steden zoals Breda actief werken aan de vorming van antidiscriminatiebeleid. Het is natuurlijk essentieel dat dit beleid samen met de gemeenschap wordt ontwikkeld, met input van lokale rolmodellen en ambassadeurs.

Ook werd het ons duidelijk dat omstanders een cruciale rol kunnen spelen bij het tegengaan van discriminatie. Laten we niet wegkijken, maar juist ingrijpen wanneer dat nodig is. Experimenteer daarnaast ook met contractuele verplichtingen, zodat een inclusieve en niet-discriminerende werkomgeving wordt gestimuleerd.

Daarnaast werd ons duidelijk gemaakt dat we ons moeten blijven inzetten voor educatie over diversiteit, inclusie en het tegengaan van discriminatie, zodat jongeren deze waarden kunnen toepassen in hun dagelijks leven en we een generatie creëren voor wie dit de normaalste zaak is.

En als laatste natuurlijk het belang van verhalen delen. Fysieke ontmoetingen en het delen van persoonlijke verhalen dragen bij aan het vergroten van wederzijds begrip. Een tour zoals deze moeten we in blijven investeren, zodat we de dialoog aan kunnen gaan met elkaar!

Deze (en nog vele andere) inzichten hebben mij laten zien dat onze gezamenlijke strijd tegen discriminatie en racisme voortduurt. Als Discriminatie.nl blijven we ons dan ook inzetten voor een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en waar discriminatie geen plaats heeft.

Je ziet de voorzitter van Discriminatie.nl op het podium met de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen