Direct naar inhoud

‘Racisme is meer dan een vervelend incident’

Gepubliceerd op:

Bij racisme denken we vaak een een vervelende gebeurtenis in iemands leven en de emotionele reactie daarop. Maar door de jaren heen hebben al deze ervaringen bij elkaar ook gezorgd voor structurele ongelijkheid in de samenleving.

Dat betoogt journalist Sander Philipse op de website van OneWorld. Door al het racisme door de jaren heen kunnen mensen met een hoofddoek bijvoorbeeld niet aan het werk bij de McDonalds of zelfs bij de politie, omdat zij er ‘neutraal’ uit moeten zien.

Nadelen voor mensen van kleur
Bovendien ligt het gemiddeld jaarinkomen van huishoudens met een hoofdkostwinner van Nederlandse afkomst met 25.500 euro een stuk hoger dan dat van huishoudens waarvan de hoofdkostwinner een ‘niet-westerse’ afkomst heeft. Het gemiddelde inkomen per jaar daalt dan gelijk naar 18.200 euro.

“We kunnen wel wat schattingen maken. Met een besteedbaar inkomen van 25.500 euro per jaar is het veel makkelijker om vermogen op te bouwen dan met 18.200 euro per jaar. En een middenklasse gezin dat in 1985 een huis kocht, staat er nu waarschijnlijk een stuk beter voor dan een familie die al die tijd van (sociale) huur afhankelijk is geweest – en die eerste zal een stuk vaker wit dan Marokkaans-Nederlands zijn”, aldus Philipse.

Lees het hele artikel op OneWorld.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen