Direct naar inhoud

Dag van de Mensenrechten: 10 december 2022

Gepubliceerd op:

Zaterdag 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Die dag vieren we dat iedereen vrij is en met gelijke rechten wordt geboren. Mensenrechten en discriminatie zijn verwante onderwerpen.

De leden van de Verenigde Naties hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in 1948 aangenomen. In de inleiding van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan de rechten samengevat (Bron: Amnesty International):

Veel vormen van discriminatie zijn ook een schending van de mensenrechten. Alle mensen hebben dezelfde mensenrechten. Deze zorgen voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zichzelf mag zijn en hun talent kan inzetten. Je hebt deze rechten omdat je mens bent, welk geslacht, afkomst, godsdienst, seksuele voorkeur of politieke kleur je ook hebt. Als je op basis van van deze kenmerken wordt uitgesloten van je mensenrecht, dan is er ook sprake van discriminatie.

Bekijk in deze film wat drie mensen, die zich dag in dag uit inzetten voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, te zeggen hebben over mensenrechten en discriminatie.

Bekijk op YouTube Opent in een nieuw venster

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen