Direct naar inhoud

Samen tegen stagediscriminatie

Gepubliceerd op:
In gesprek over discriminatie

Den Haag Meldt besteedt de komende tijd extra aandacht aan stagediscriminatie, dat zijn alle vormen van discriminatie die je tijdens of rondom je stage kunt meemaken. Er is op dit vlak nog verbetering mogelijk, blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarom zet Den Haag Meldt zich samen met de overheid, onderwijsinstellingen en bedrijven in voor een beter stageklimaat in Den Haag.

Stagediscriminatie omvat verschillende vormen van discriminatie die studenten kunnen tegenkomen tijdens hun stageperiode. Het kan al plaatsvinden bij de onderwijsinstelling zelf, bij de sollicitatie, of in het werkveld.

Verschillende vormen van stagediscriminatie

Uit de onderzoek blijkt dat onderwijsinstellingen meer kunnen doen om discriminatie te voorkomen en dat studenten het vaak niet melden als ze ermee te maken hebben. Stagediscriminatie op school kan bijvoorbeeld voorkomen in het contact met de stagebegeleider. Is deze neutraal? Of krijg je bijvoorbeeld een opmerking als ‘met een hoofddoek is het lastiger om je te plaatsen’. Dit is natuurlijk niet oké.

Ook bij het vinden van een stageplek kun je discriminatie tegenkomen. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je meer afwijzingen krijgt dan een studiegenoot met een Nederlandse achternaam, terwijl jullie dezelfde kwalificaties hebben. Of misschien merk je dat je moeilijker een stage vindt door je handicap, afkomst of geloofsovertuiging.

Verder kan discriminatie op de werkvloer ook voorkomen tijdens je stage. Als er in je team bijvoorbeeld grapjes worden gemaakt over jouw achtergrond of wanneer je merkt dat je leidinggevende bepaalde aannames over je heeft.

Gelijke kansen in Den Haag

In Den Haag werken onderwijsinstellingen samen met de gemeente, stagebedrijven en overige partners aan het verbeteren van gelijke stagekansen. Zo werd op initiatief van Hogeschool InHolland onderzoek gedaan. De bevindingen kun je lezen in dit Handboek Gelijke Stagekansen.

Verbeterpunten

Op het gebied van stagediscriminatie is nog veel te verbeteren, bleek onlangs uit een rapport van het Verwey-Jonker Instituut. Docenten en stagebegeleiders kunnen soms niet goed herkennen of iets discriminatie is en kunnen daar soms ook lastig mee omgaan. Dan leggen ze bijvoorbeeld de schuld bij de studenten of zeggen ze dat de student ‘niet in de slachtofferrol moet kruipen’.

Ook doen onderwijsinstellingen vaak te weinig met meldingen van studenten. Daardoor denken studenten soms ook dat het toch geen zin heeft om te laten weten dat ze discriminatie op hun stageplek ervaren. Zo komt het dat het aantal werkelijke ervaringen van discriminatie waarschijnlijk hoger ligt dan het aantal meldingen.

Trek aan de bel!

In elk geval is het belangrijk om aan de bel te trekken als je in Den Haag studeert of stageloopt en discriminatie meemaakt. Dit kan bij je onderwijsinstelling, bij Den Haag Meldt of bij het landelijk meldpunt Discriminatie.nl. Wij behandelen je klacht altijd vertrouwelijk en gaan nooit zonder jouw toestemming contact opnemen met jouw docent of stagebedrijf.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen