Discriminatie door ING: Dit is waarom melden helpt
ING schuldig aan discriminatie bij transacties: Melden maakt het verschil
Het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) heeft op 25 juli 2024 geoordeeld dat ING zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie bij transacties op basis van afkomst. Dit oordeel én de manier waarom ING hierop reageert, onderstrepen het belang van het melden van discriminatie: het kan daadwerkelijk leiden tot verandering.
ING in het nieuws wegens discriminatie
Op 25 juli 2024 oordeelde het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) dat ING discrimineerde bij controles op transacties van klanten. De bank blokkeerde herhaaldelijk rekeningen van klanten en stelde hen extra vragen over transacties, enkel vanwege het gebruik van een zogenaamd ‘niet-Nederlands klinkende’ naam in de omschrijving. Deze praktijken hadden vooral een negatieve impact op mensen van niet-Nederlandse afkomst.
De landelijke site van Discriminatie.nl publiceerde hier eerder al een artikel over.
In dat artikel lees je meer over het oordeel van het CvdRM.
Wat betekent dit oordeel?
Drie klanten van ING dienden klachten in bij het College, ondersteund door PILP en Discriminatie.nl. Het College stelde in twee gevallen vast dat ING onterecht onderscheid maakte op grond van ras door klanten te selecteren enkel op basis van hun achternaam of de naam in de transactieomschrijving. Daarnaast werd geconstateerd dat ING de klachten van deze klanten onzorgvuldig behandelde door hen geen inhoudelijke reactie te geven.
Het belang voor jou
Het oordeel tegen ING toont aan dat melden van discriminatie zin heeft. Door discriminatie te melden, kunnen bedrijven en instellingen worden aangesproken op hun discriminerende gedrag en kan er daadwerkelijk verandering worden afgedwongen. Dit geldt ook voor andere banken of commerciële dienstverleners die soortgelijke praktijken hanteren. In het geval van ING zie je ook: veel partijen willen in zo’n geval zo snel mogelijk zorgen dat dit negatieve beeld dat nu aan hun merk komt te hangen, verandert – waardoor ze hun beleid veranderen.
Op deze manier hebben meldingen dus ook impact: ze kunnen zelfs leiden tot verandering van beleid van grote, soms zelfs internationale, bedrijven.
Discriminatie? Meld het wél
Als je in Den Haag woont en discriminatie ervaart, bijvoorbeeld door een bank of andere commerciële dienstverlener, is het van groot belang om dit te melden. In dit eerdere artikel op onze website, lees je overigens meer over de verschillende manieren waarop melden helpt om discriminatie tegen te gaan, en gelijke behandeling te bevorderen.
Alleen door meldingen kunnen we actie ondernemen en ervoor zorgen dat discriminerend gedrag stopt.
Heb jij discriminatie ervaren, of ben je er getuige van?
Meld het wél via Discriminatie.nl/Den Haag.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Discriminatie.nl Den Haag telefonisch niet bereikbaar op woensdag 4 december
-
Nieuws
Gepubliceerd op: -
-
-