Discriminatie.nl Den Haag: Meer meldingen, meer impact, maar ook meer druk op de capaciteit van de ADV
Zichtbaarheid en vindbaarheid leiden tot meer meldingen: belang blijft
In 2023 ontving Discriminatie.nl Den Haag 290 meldingen van discriminatie, een stijging van 36% ten opzichte van 2022. Voor 2024 lijkt het aantal meldingen zelfs af te stevenen op een verdubbeling. Deze cijfers tonen aan dat onze inspanningen om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van Discriminatie.nl Den Haag te vergroten, vruchten afwerpen. Maar met dit succes komt ook een groeiende druk op onze dienstverlening.
Discriminatie.nl Den Haag is er voor alle Haagse inwoners die te maken krijgen met discriminatie op basis van geslacht, afkomst, huidskleur, nationaliteit, geloofsovertuiging, leeftijd, en meer. De stijging van het aantal meldingen – 290 in 2023, een toename van 36% ten opzichte van 2022 – toont aan dat onze inspanningen om zichtbaarder en toegankelijker te zijn, werken. Voor 2024 lijkt het aantal meldingen zelfs af te stevenen op een verdubbeling. Dat benadrukt het belang van onze dienstverlening nog verder.
- Luciano Dundas, Onderzoeker bij Discriminatie.nl Den Haag sprak hier eerder al over met Den Haag FM;
Met onze uitgebreide inloopspreekuren in bibliotheken, veelvuldige en kennelijk erg herkenbare zichtbaarheid op digitale abri’s in de binnenstad, en met grotere online aanwezigheid, hebben we ervoor gezorgd dat steeds meer inwoners ons weten te vinden.
Daarnaast hebben we ingezet op meer herkenning en bereik met pop-up spreekuren op diverse locaties. En met aanwezigheid op diverse evenementen zoals op 21 maart (Internationale Dag tegen Racisme), 30 juni (Kranslegging rondom de Herdenking van de Afschaffing van de Trans-Atlantische Slavernij) en 1 juli (Keti Koti, viering van de afschaffing van de Trans-Atlantische Slavernij). Maar ook met onze bijdrage in initiatieven als de Haagsche Aanpak Gelijke Stagekansen.
De toename in meldingen is zowel een zorg als een succes: het laat zien dat er nog steeds veel problemen zijn, maar ook dat onze aanpak effect heeft.
Waar gaan de meldingen over?
Het jaarverslag 2023 van Den Haag Meldt/Discriminatie.nl Den Haag laat zien dat het aantal meldingen vooral is toegenomen op de gronden afkomst/huidskleur, godsdienst (waaronder met name Islam), geslacht (waaronder transgender) en handicap of chronische ziekte. Deze meldingen geven ons een beter inzicht in de aard en omvang van discriminatie in de stad.
Toch realiseren we ons dat het aantal meldingen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is. Dit weten we uit onderzoek zowel als uit dagelijkse gesprekken met burgers, partners, en belangenorganisaties.
Het effect van onze dienstverlening
Waarom heeft het melden van discriminatie zin? Zoals blijkt uit onze ervaring, kan het melden van discriminatie op verschillende manieren impact hebben:
- Een expert helpt verder:
Hoe weet je óf, en zo ja hóe je juridische vervolgstappen kunt nemen? Onze experts beoordelen elke melding zorgvuldig en geven advies over mogelijke juridische stappen. Zo leidde een melding over discriminatie vanwege een hoofddoek bij een bekende, grote sportschool met meerdere vestigingen in onze regio tot het aanpassen van hun reglement. En tot de erkenning dat de oorspronkelijke regels discriminerend waren.
- Iemand luistert naar het verhaal van de melder:
Veel mensen hebben bij een nare ervaring zoals met discriminatie, in eerste instantie simpelweg behoefte aan erkenning van hun ervaring. Dit blijkt ook uit onderzoek, onder andere naar de ervaring van procedurele rechtvaardigheid. Melders geven geregeld duidelijk aan opluchting te voelen nadat wij naar hun verhaal hebben geluisterd.
“Ik vind het gewoon heel fijn dat ik mijn verhaal kon doen.”
- Een melding kan beleid en regelgeving beïnvloeden:
Meldingen van discriminatie dragen bij aan rapportages die kunnen leiden tot wijzigingen in beleid en/of regelgeving, zowel op lokaal als landelijk niveau, ter bestrijding van discriminatie. Bijvoorbeeld: jarenlange meldingen hebben bijgedragen aan de expliciete vermelding van seksuele gerichtheid en handicap als discriminatiegronden in artikel 1 van de grondwet.
Ons werk draagt ook bij aan de indiening van moties in de gemeenteraad, zoals de motie ‘Three Strikes Out (discriminatie in het uitgaansleven)’, of de motie ‘Artikel 1 Grondwet zichtbaar op alle stadsdeelkantoren’.
Een toekomst waarin iedereen gehoord wordt
Met de stijging van het aantal meldingen wordt duidelijk hoe belangrijk het is om te blijven investeren in een sterke en toegankelijke anti-discriminatievoorziening. Onze compacte organisatie van slechts 4 FTE (full-time medewerkers) zet zich dagelijks in om iedere melding zorgvuldig te behandelen en Haagse inwoners te ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie.
Het is van cruciaal belang dat we deze dienstverlening op peil houden, zodat iedereen in Den Haag de kans krijgt om gehoord te worden en de hulp te krijgen die zij nodig hebben. Vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie.
Heb jij te maken met discriminatie, of ben je er getuige van?
Meld het wél op Discriminatie.nl Den Haag.