Discriminatie in Haagse tram: Samen opkomen tegen onrecht
Samen met COC Haaglanden vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie
Op 29 augustus vond er een heel vervelend incident plaats in een tram in Den Haag. Een passagier werd uitgescholden vanwege zijn uiterlijk, het voorval werd vastgelegd in een video. Gelukkig kwam een oplettende omstander snel in actie en sprak de dader aan op zijn gedrag. Zijn moedige optreden laat zien hoe belangrijk het is dat we voor elkaar opkomen wanneer discriminatie zich voordoet.
Bij Discriminatie.nl Den Haag staan we achter het slachtoffer van dit incident en willen we onze dank uitspreken aan Bart, die voor hem opkwam. Wat er gebeurde laat zien dat discriminatie nog steeds een groot probleem is, ook in 2024. Zoals COC Haaglanden benadrukte in haar bericht op Instagram:
“Tegelijkertijd zijn we teleurgesteld dat het anno 2024 nog steeds nodig is om in dergelijke situaties op te komen voor elkaar.”
Wij zetten ons in, samen met onze maatschappelijke partners zoals COC Haaglanden, voor een veilige en inclusieve stad waar iedereen zichzelf kan zijn.
Solidariteit en bewustwording: samen voor een eerlijker maatschappij
De toename van meldingen over discriminatie tegen lhbtiqa+ personen is zorgwekkend. Dit incident in de tram staat niet op zichzelf. Steeds meer mensen uit de queer community ervaren discriminatie, zowel online als in het openbaar. Bij Discriminatie.nl Den Haag geloven we in de kracht van solidariteit. Samen met onze partners, zoals COC Haaglanden, werken we aan bewustwording en komen we op voor iedereen die hiermee te maken krijgt.
Discriminatie komt natuurlijk niet alleen voor bij de queer community. Ook mensen van verschillende achtergronden, religies, leeftijden en mensen met een beperking worden helaas regelmatig buitengesloten of onrechtvaardig behandeld. Alleen door samen op te staan tegen discriminatie, kunnen we hier echt verandering in aanbrengen. Daar hebben we ook jouw hulp bij nodig.
Waarom melden helpt
Als je discriminatie ervaart, is het belangrijk om dit te melden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Elke melding maakt duidelijk dat discriminatie nog steeds een probleem is. En elke melding wordt meegenomen in rapporten die de gemeentelijke overheid én de landelijke overheid helpt om beter beleid te bedenken en in te voeren.
Wat levert melden op?
Melden helpt op drie niveaus.
- Gehoord worden en actie zien
Ten eerste geeft het jou als melder de kans om gehoord te worden en actie te zien. Een voorbeeld hiervan is een eerdere melding van iemand die vanwege een hoofddoek werd geweigerd bij een grote, bekende sportschool. Door de melding konden we dit aankaarten, wat leidde tot aangepaste regels bij alle vestigingen van deze sportschool.
- Aandacht vanuit verantwoordelijke instanties
Ten tweede brengt het de ernst én aard van het probleem onder de aandacht bij verantwoordelijke instanties. In het geval van meldingen tegen ING over discriminerend klantbeleid, leidde de aandacht tot gesprekken met de bank en aanpassingen in hun dienstverlening.
- Structurele aanpassingen in gemeentelijk en landelijk beleid
En ten derde, op bredere schaal, dragen meldingen bij aan beleid dat meer inclusie en gelijkheid bevordert. Zo helpen meerdere meldingen samen om structurele veranderingen teweeg te brengen, zoals het aanpassen van gemeentelijk beleid vanuit bekende patronen van discriminatie.
Zoals in het voorbeeld van de three strikes rule, die het mogelijk maakt dat horecagelegenheden in Den Haag serieus aangepakt kunnen worden na discriminerend behandelen van mensen. Het melden van discriminatie kan zelfs leiden tot het aanpassen van de grondwet.
Deze voorbeelden laten zien dat jouw melding echt impact kan hebben, voor jou én voor anderen.
Hoe meld je discriminatie?
Het melden van discriminatie bij Discriminatie.nl Den Haag is gratis, eenvoudig en kan op verschillende manieren:
Stap 1: Jouw melding.
- Je kunt gemakkelijk online een melding doen via dit formulier onze website.
Dit kan ook anoniem.
- Je kunt ook een telefonische melding doen via 070 – 353 8000 (elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur). Of per mail, via: [email protected].
- Je kunt je melding ook doen tijdens een (pop-up) spreekuur. Kijk op onze website voor de locaties en tijden van deze week.
Stap 2: Wij helpen je verder
Na jouw melding gaan wij aan de slag. We onderzoeken wat er is gebeurd en of je ook juridische of andere stappen kunt nemen, en we kijken hoe we kunnen helpen.
Stap 3: We gaan over tot actie
Op basis van jouw melding – en alleen als jij dat wilt – kan er actie worden ondernomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door bemiddeling of door het aankaarten van het probleem bij de juiste instanties.
Samen maken we het verschil: meld het wél
Heb jij te maken met discriminatie, of ben je er getuige van? Meld het wél
Dat kan op Discriminatie.nl Den Haag. Zo help jij mee om van Den Haag een veilige en inclusieve stad te maken voor iedereen.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Uitspraak bevestigt discriminatie in toeslagenaffaire: erkenning voor Haagse vrouw
-
Nieuws
Gepubliceerd op: -
-
-