Direct naar inhoud

Discriminatie: Hoe zelf actie nemen kan leiden tot een oplossing

Gepubliceerd op:

Jouw inzet kan óók het verschil maken 

Discriminatie uitgaansleven Den Haag: oplossing

Een jongeman werd tot twee keer toe zonder duidelijke reden de toegang geweigerd tot een bekend Haags Danscafe. Zijn moeder – die een melding van het incident deed bij Discriminatie.nl – besloot zelf in actie te komen. Zij stuurde een duidelijke brief naar de horecagelegenheid. Hoewel ze uiteindelijk geen verdere hulp meer nodig had, stond Discriminatie.nl Den Haag klaar om haar te ondersteunen waar nodig. Dankzij haar eigen inzet werd de fout erkend en kwam er een oplossing.

Dit verhaal laat heel mooi zien hoe je door zelf de eerste stap te zetten, erkenning kunt afdwingen en verandering kunt realiseren. 

Niet zomaar een weigering: De impact van discriminatie 

De melding van een bezorgde, geschrokken moeder kwam binnen bij Discriminatie.nl Den Haag.  

De zoon van de melder, die een getinte huid heeft, werd bij aankomst in een bekend Haags Danscafe geweigerd door de beveiliging, terwijl zijn vrienden – met dezelfde kleding en gedrag – wel werden toegelaten. Dit was niet de eerste keer dat hij te maken kreeg met deze specifieke beveiliger; bij een eerder feest in dezelfde horecagelegenheid gebeurde hetzelfde. Dit onrecht liet de jongeman niet onberoerd.  

Weigering danscafe Den Haag melding discriminatie.nl

“Mijn zoon was diep geraakt door deze situatie,” gaf de moeder aan. “Hij voelde zich persoonlijk aangevallen door de behandeling die hij kreeg, zonder duidelijke opgaaf van reden.” De moeder besloot contact met ons op te nemen om te achterhalen wat haar rechten waren en welke stappen ze eventueel nog kon ondernemen. 

Zelf de regie nemen: Actie ondernemen voor verandering 

Hoewel Discriminatie.nl Den Haag  klaarstond om haar bij te staan, had de moeder al een krachtige brief verstuurd naar de horecagelegenheid. In de brief eiste ze niet alleen een vergoeding voor het feestkaartje, maar ook een oplossing voor het probleem met de betreffende beveiliger.  

Luciano Dundas, onderzoeker en klachtconsulent Discriminatie.nl Den Haag:  


“We hebben haar geadviseerd over wat ze verder nog zou kunnen doen, mocht het nodig zijn – maar het was duidelijk dat ze zelf al een sterke én effectieve actie had ondernomen.”

Uiteindelijk erkende de horecagelegenheid de fout en gaf aan dat de beveiliging onterecht had gehandeld. 

Erkenning en genoegdoening: Het resultaat van je stem laten horen 

De moeder kreeg een reactie van de horecagelegenheid waarin werd toegegeven dat de beveiliger fout zat. En de jongeman kreeg alsnog zijn betaalde entreegeld terug.  
 
Dit bracht een bepaalde genoegdoening voor haar zoon. Soms kan een goed onderbouwde brief, die je zelf schrijft, al leiden tot de gewenste erkenning zonder dat juridische stappen noodzakelijk zijn.  

“Het is belangrijk om te beseffen dat ook jóuw stem telt en dat je actie kunt ondernemen om verandering teweeg te brengen.” 

Jouw stem telt 

Dit verhaal toont de kracht van zelf actie ondernemen. Wanneer je te maken krijgt met discriminatie of onrechtvaardige behandeling, kun je door een heldere en gedecideerde aanpak erkenning afdwingen. Een kleine stap, zoals het schrijven van een brief, kan grote gevolgen hebben.

Mocht je er zelf toch niet uitkomen of heb je verdere hulp nodig, dan staat Discriminatie.nl Den Haag altijd klaar om je te ondersteunen. Of je nu zelf stappen onderneemt of hulp van ons nodig hebt, samen kunnen we het verschil maken. 

Samen maken we het verschil: meld het wél 

Heb jij te maken met discriminatie, of ben je er getuige van? Meld het wél 
Dat kan op Discriminatie.nl Den Haag. Zo help jij mee om van Den Haag een veilige en inclusieve stad te maken voor iedereen. 

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen