Direct naar inhoud

Jouw ervaring maakt het verschil. Meld het wél.

Je voelt je gediscrimineerd. Of je ziet dat een ander gediscrimineerd wordt. Wat doe je dan? Erover praten helpt. De consulenten van Discriminatie.nl begrijpen dat discriminatie je persoonlijk raakt. Het kan gevolgen hebben voor je werk, sociale leven, je opleiding, voor alles. Wij nemen we je altijd serieus.

Vul het formulier hiernaast in of bel naar 0800-0880.

Discriminatie melden

Veel gestelde vragen

 • Waarom is melden belangrijk?

  Eén op de vier Nederlanders heeft wel eens te maken met discriminatie. En dat moet stoppen, want iedereen heeft recht op gelijke behandeling. Wij zijn er om discriminatie en ongelijke behandeling te signaleren, aan te pakken en te voorkomen. Door te melden draag jij hieraan bij!

 • Melden en dan?

  1. Je meldt discriminatie via de website Discriminatie.nl, via e-mail, telefonisch of je gaat naar je lokale bureau van Discriminatie.nl.
  2. Een Consulent Discriminatiezaken bij jou in de buurt neemt contact met je op om je melding te bespreken. Als je dat wil en wij iets voor je kunnen betekenen, plannen we een (telefonische) afspraak.
  3. We onderzoeken je melding, bijvoorbeeld aan de hand van wetgeving en overleg met ervaren collega’s. We laten je weten wat hieruit komt.
  4. We bespreken de aanpak van je melding. Soms zijn er geen vervolgstappen mogelijk. Maar we luisteren altijd naar je en geven je advies.

  We houden je van elke stap op de hoogte en we ondernemen geen actie zonder jouw toestemming.

 • Kan ik ook anoniem melden?

  Melden kan ook anoniem. We kunnen dan geen vervolgstappen ondernemen. Maar meld het wél, want het is een belangrijk signaal. Zo bouw je mee aan een gelijkwaardigere samenleving.

 • Zijn er kosten verbonden aan jullie hulp?

  Onze hulp is voor iedereen gratis.

 • Waar kan ik discriminatie nog meer melden?

  • Als je discriminatie ervaart op een manier die volgens jou strafbaar is, kun je ook aangifte doen bij de politie. Een regiobureau van Discriminatie.nl kan je daarbij ondersteunen.
  • Als je op internet uitingen tegenkomt die onnodig kwetsend of zelfs haatzaaiend zijn ten opzichte van groepen mensen, kan er sprake zijn van online discriminatie. Dat kun je melden bij Discriminatie.nl, maar we raden je aan het ook te melden bij Meld.Online Discriminatie. Zij bekijken elke melding en bepalen of deze strafbaar is. De link naar de organisatie opent in een nieuw tabblad.
  • Je kunt het College voor de Rechten van de Mens vragen een oordeel uit te spreken over door jou ervaren discriminatie. Het CRM onderzoekt je melding en als er volgens de wet voldoende aanknopingspunten zijn om je verzoek in behandeling te nemen, zal het college dat doen. Een antidiscriminatiebureau kan je bij deze procedure bijstaan. De link naar de organisatie opent in een nieuw tabblad.
  • Bij de Nationale ombudsman kun je het melden als je je gediscrimineerd voelt door de overheid of een overheidsinstantie en daarover een klacht wil indienen. De link naar de organisatie opent in een nieuw tabblad.
  • Kinderen hebben natuurlijk ook rechten. Ook als kind mag je niet gediscrimineerd worden. Als je nog geen 18 jaar bent en je hebt het idee dat school, jeugdhulp, een organisatie in de kinderopvang of gezondheidszorg niet goed omgaat met jouw kinderrechten, kun je je melden bij de Kinderombudsman. Zij geven je advies en kunnen een onderzoek starten als ze daar reden daarvoor zien. De link naar de organisatie opent in een nieuw tabblad.
 • Heb je een klacht over ons?

  Wij willen iedereen naar tevredenheid helpen en een goede dienstverlening bieden. Helaas kan het gebeuren dat je toch niet tevreden bent over hoe je geholpen bent. Misschien wil je zelfs een klacht indienen.  Lees onze klachtenprocedure om te weten hoe dat in zijn werk gaat en waarover je wel en niet een klacht kunt indienen.