Direct naar inhoud

Discriminatie.nl
Flevoland

Heb jij of iemand uit je omgeving wel eens met discriminatie te maken? Meld het wél. Wij luisteren naar jouw verhaal, geven advies en helpen je. Je staat er niet alleen voor!

Wat is Discriminatie?


Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen vanwege kenmerken die er niet toe doen.

De wet verbiedt discriminatie op grond van:

> Geslacht & gender
> Leeftijd
> Herkomst & huidskleur
> Seksuele gerichtheid
> Godsdienst of levensovertuiging
> Handicap of chronische ziekte
> Nationaliteit
> Politieke voorkeur
> Burgerlijke staat
> Arbeidscontract & arbeidsduur

Dat zijn de discriminatiegronden. Onderscheid maken is niet altijd verboden. Zo mag er wel onderscheid gemaakt worden op leeftijd in bijvoorbeeld de supermarkt en voor een mannenrol in een theaterstuk mag er ook onderscheid gemaakt worden op geslacht. Lees hier meer over de wet en regelgeving. Bij twijfel kun je discriminatie altijd melden. Graag zelfs. Wij zoeken het dan voor je uit.

Ook als je denkt: ‘dat kan ik toch nooit bewijzen’, meld het wel. De dader moet bewijzen dat er niet is gediscrimineerd, Dit noemen we omgekeerde bewijslast.

Bekijk op Vimeo Opent in een nieuw venster

Wie zijn wij?

Discriminatie.nl Flevoland is een toegewijd team van professionals dat zich inzet voor gelijke behandeling en het aanpakken van discriminatie op verschillende manieren. Met jarenlange ervaring staan we klaar om jouw verhaal te horen en je te ondersteunen bij het nemen van de nodige stappen. Iedere inwoner of organisatie van Flevoland (gemeenten: Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Dronten, Urk en Zeewolde) die ervaring heeft met discriminatie of hier vragen over heeft, kan bij ons terecht. Onze hulp is gratis voor melders. Melden kan ook anoniem.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

  • Meldpunt Discriminatie: Maak gebruik van ons meldpunt om discriminatie-incidenten te rapporteren. Dit kan ook anoniem. Jouw melding is de eerste stap naar verandering. Wij behandelen alle meldingen vertrouwelijk en delen geen persoonsgegevens met derden. Melden kan telefonisch, via de mail of via het meldformulier.
  • Juridisch Advies: Onze experts bieden juridisch advies en begeleiding om je te helpen bij eventuele juridische stappen.
  • Ondersteuning en Begeleiding: We bieden emotionele ondersteuning en begeleiding gedurende het hele proces en nemen de tijd om goed naar jouw verhaal te luisteren en door te vragen. Je staat er niet alleen voor! We nemen alleen vervolgstappen in overleg met jou.
  • Voorlichting en Bewustwording: Onze preventieafdeling heet Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Ontdek onze educatieve programma’s en projecten die gericht zijn op het vergroten van bewustwording, (h)erkenning en verbinding. Hierbij maken wij gebruik van activerende werkvormen en persoonlijke verhalen.

Wij zijn er om jouw rechten te beschermen en om samen te streven naar een wereld zonder discriminatie. Samen kunnen we het verschil maken. Neem contact met ons op, meld incidenten, en laten we samen werken aan een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.

Meld het wél

Ben je gediscrimineerd of zag je het bij iemand anders gebeuren? Meld het! Wij zijn er voor jou. Samen zoeken we naar een oplossing