Direct naar inhoud

Fenna
zij/hij/hen

Hi! Ik ben Fenna, mijn voornaamwoorden zijn zij/hij/hen, ben momenteel 17 jaar oud en woon al mijn hele leven in Lelystad. Mijn grote passie in het leven is het theater en alles wat daarmee te maken heeft. Zowel zelf acteren als scripts schrijven en regisseren is echt m’n leven. Ik denk ook veel na over maatschappelijke onderwerpen en probeer deze vaak terug te laten komen in de dingen die ik schrijf.

Zijn wie ik ben
Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mezelf te kunnen zijn. Toen ik klein was had ik al lak aan wat ik hoorde te doen als meisje, deed waar ik zin in had, trok de kleren aan die ik wilde en ging om met de mensen die ik leuk vond. Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders heel erg ondersteunend waren daarin. Nog steeds zijn trouwens. Ze hebben altijd gezegd dat het niet uitmaakt wat ik droeg, of met wie ik thuis kwam en dit heeft me heel erg geholpen in het leven. Ik ben dus ook nooit echt uitgekomen volgens mij. Niemand aan wie ik het vroeg kan zich een moment herinneren wanneer ik ze vertelde dat ik biseksueel was. Het was gewoon zo. Ik praatte altijd over jongens die ik leuk vond en op een dag had ik het over een meisje die echt geweldig was. Zo makkelijk ging het.

Wat houdt biseksualiteit in?
Biseksualiteit houdt in dat je romantische of seksuele aantrekking voelt voor meer dan één gender. Gender houdt in iemands genderidentiteit, hoe iemand zich voelt. Dit kan losstaan van het geslacht waarmee iemand geboren is. Dit hoeft niet alleen te gaan om aantrekking voor mannen en vrouwen, elk gender kan hierin worden meegenomen, maar mensen die biseksueel zijn hoeven niet op elk gender te vallen. Iets dat ook belangrijk is om te weten, is dat de aantrekking die iemand heeft naar verschillende genders niet hetzelfde hoeft te zijn. Zo kan iemand zich romantisch aangetrokken voelen naar één gender, en seksueel aangetrokken tot een ander gender. Of aantrekking op beide manieren naar bepaalde genders. Een laatste kenmerk dat bij het label biseksueel hoort is dat mensen die zich zo identificeren een voorkeur kunnen hebben voor bepaalde genders.

Mezelf verder ontdekken
Ik weet dus al vrij lang van mezelf dat ik biseksueel ben, maar er voelde altijd nog iets niet helemaal goed. Ik maak al jarenlang grappen over mijn gender en dat ik praktisch gezien een jongen ben. In al mijn jaren van acteren heb ik veel rollen gespeeld en vrijwel alle rollen die mijn voorkeur hadden waren jongens. Mensen die me een beetje kennen weten dat ik geen dag kan zonder een opmerking te maken over mijn mannelijkheid en ik voelde me hier ook altijd erg comfortabel in. Sinds een jaar of twee, misschien drie ben ik ook zelf kleding gaan kopen en deed dit vaak in de jongensafdeling van de winkel, zonder schaamte, maar ik voelde me nooit echt 100% jongen en ik droeg ook nog steeds kleren die ik associeerde met vrouw zijn. Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met verschillende genders en diverse labels en ik heb sinds een paar weken een label gevonden waar ik me prettig bij voel. Ik identificeer mezelf nu als gender fluid en voel me hier goed bij. Ook probeer ik het idee los te laten dat bij verschillende kleren, kleuren of diverse andere dingen genders horen.

Wat houdt gender fluid in?
Gender fluïde gaat dus over het geslacht waar iemand zich mee identificeert en valt buiten de binaire geslachten (man en vrouw). Iemand die gender fluid is identificeert zich niet als één gender, maar als meerdere genders. Dit kan per dag verschillen of kan ook op een dag veranderen. Iemand kan zich het ene moment als vrouw identificeren en een ander moment als man. Of geen van beide. Of ook beide. Vaak verandert de manier waarop deze mensen zich uiten en hoe ze zich kleden, maar dit hoeft niet. Hun voorkeur van hun voornaamwoorden verandert vaak ook mee.

Leuke aspecten
Ik vind het een van de leukste dingen aan mijn leven om bij de LHBTIA+ gemeenschap te horen. Bijna iedereen die hierbij hoort staat open voor alles en deze mensen laten je in je waarde. Ik zit zelf inmiddels ook in de GSA (Gender & Sexuality Alliance) van mijn school en het is leuk om mensen te ontmoeten die je snappen en die niet over je oordelen. Iets waar ik zelf heel erg van geniet wat vaak hoort bij de LHBTIA+ gemeenschap is de zogenoemde “Gaydar” oftewel “Gay Radar”, wat in houdt dat je vaak anderen uit de community kan spotten op basis van uiterlijke kenmerken of opmerkingen. Ik vind het erg grappig hoe je vaak uit een groepje het persoon of de personen kan pikken die ook deel van de LHBTIA+ gemeenschap zijn. En zij zien dit ook vaak aan jou.

Wees trots op wie je bent
Ik heb veel negatieve dingen meegemaakt omtrent mijn seksualiteit en gender, maar ik probeer altijd het hoofd hoog te houden en anderen me er niet van laten weerhouden om te zijn wie ik ben en trots te zijn op mezelf. Wat je ook “bent” of “hebt”, blijf altijd trouw aan jezelf en verander niet wie je bent voor een ander. En als je momenteel een negatieve periode meemaakt, denk dan aan dit Engelse gezegde: “Regression to the mean”. Kort uitgelegd betekent dit dat dingen nooit altijd goed of altijd slecht kunnen zijn, uiteindelijk komt alles weer terug naar het midden, om dan weer goed of slecht te worden. Hoe zwaar je leven momenteel mag zijn, uiteindelijk wordt het beter voor je.