Discriminatieverbod
“In artikel 1 van de Grondwet is vastgelegd dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk moet behandeld. Je mag niet discrimineren wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook. Naast artikel 1 GW zijn specifieke wetten als gelijkebehandelingswetgeving die gelijke behandeling beschermen. Het gelijkheidsbeginsel kan gerekend worden tot de gelijkheidsrechten onder de grondrechten en mensenrechten en is vastgelegd in internationale verdragen. Ook in het Wetboek van Strafrechtzijn zijn de grondvormen van discriminatie strafbaar gesteld”.
Discriminatiegronden
Het kenmerk waarop iemand gediscrimineerd wordt noemen we een discriminatiegrond.
De wetgeving over gelijke behandeling verbiedt discriminatie op grond van de volgende kenmerken: arbeidsduur (fulltime/parttime werk), burgerlijke staat, geslacht, godsdienst, handicap/chronische ziekte, leeftijd, levensovertuiging, nationaliteit, politieke overtuiging, ras, seksuele gerichtheid, soort contract (vast of tijdelijk).
Word je ongelijk behandeld en heeft dat te maken met een van die gronden, dan kun je een beroep doen op de wet.
Cijfers en oordelen
Klik hier voor de cijfers over discriminatie in Noord-Nederland.
Als u een oordeel wil aanvragen bij het College voor de Rechten van de Mens, kan Tûmba u hierin begeleiden. Hieronder een overzicht van de oordelen die Tûmba namens melders heeft ingediend de afgelopen jaren.
- Twee werkgevers maken verboden onderscheid op grond van ras. Beiden hebben de klacht van de melder over discriminatie onzorgvuldig behandeld. Oordeel 2021-91 en 2021-92 te vinden op oordeel 2021-91 en 2021-92
- Een stichting discrimineerde een bezoekster van haar conventie, door in 2019 onvoldoende doeltreffende aanpassingen voor haar te verrichten en door het voornemen om voor de vrouw bij een toekomstige conventie ook geen doeltreffende aanpassingen te verrichten. Oordeel 2020-122 .
- Twee OV-bedrijven maken het een reiziger met visuele beperking onmogelijk om anoniem te reizen. Eén OV-bedrijf heeft de kaartautomaat voldoende aangepast zodat dit voor de reiziger nu wel mogelijk is; het andere bedrijf doet deze aanpassing niet. Oordeel 2019-103 en 2019-104