Direct naar inhoud

‘Je hebt een exotische naam’: ervaringsverhaal over stagediscriminatie

Gepubliceerd op:

“Tijdens het bellen gaat het helemaal goed. Dan mag ik op een vervolggesprek. Op het moment dat ik daar ben of mijn CV heb gestuurd, voel ik toch wel dat er anders met mij wordt omgegaan.” Stagediscriminatie komt veel voor onder jongeren. Ervaringsdeskundige Lilu vertelt over hoe dit voor haar was in de podcast Effe Chill van Jongerenwerk Hilversum. Hoe kun je het melden en hoe kunnen we stagediscriminatie aanpakken? Daarover gaat onze klachtenconsulent in gesprek.

“Aan de telefoon is het stagebedrijf enthousiaster dan als ik daar op gesprek ben. Het vervelende is dat vaak iemand niet recht in je gezicht zegt: het komt omdat je buitenlands bent. Wel worden er vaak gelijk vragen gesteld over mijn naam of over het feit dat ik niet in Nederland ben geboren. De vraag die ik daar dan gelijk bij krijg is: hoe is jouw Nederlands? Dan voel je al vanaf het begin hoe het gesprek gaat aflopen. Je weet dan dat je niet bent afgewezen op wat je kan. Je bent afgewezen op wat je bent.”

De jongerenwerkers en onze klachtenconsulent spraken met ervaringsdeskundige Lilu over stagediscriminatie. Wat heeft deze ervaring met haar gedaan? Welke reacties kreeg ze toen ze de discriminatie aankaartte bij haar opleiding?

Onze klachtenconsulent vertelt ook welke stappen je kunt nemen om stagediscriminatie en andere vormen van discriminatie aan te pakken en te voorkomen. Een aanpak waar scholen, stage- en leerbedrijven en antidiscriminatiebureaus bij betrokken moeten worden. De mogelijkheid om het te melden bij een onafhankelijk bureau van www.discriminatie.nl moet beter bekend worden onder jongeren.

Bekijk op YouTube Opent in een nieuw venster
Stagediscriminatie Podcast Jongerenwerk Hilversum

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen