Direct naar inhoud

Publicatie Monitor Discriminatie Noord-Nederland 2023

Gepubliceerd op:

In samenwerking met Discriminatie.nl Drenthe en Friesland, de politie en het College voor de Rechten van de Mens, publiceren wij de discriminatiecijfers van 2023. Het gaat om alle meldingen van discriminatie en ongelijke behandeling in de drie noordelijke provincies tezamen.

Je kunt  de monitor hieronder downloaden of lees de online versie.

We hebben ons best gedaan om de Monitor Discriminatie toegankelijk te maken voor bezoekers met een (visuele) beperking. Gebruik je voorlees-software? Dan kun je het beste de volgende links gebruiken om de tabellen in de monitor voor te laten lezen.

Racisme is, opnieuw, de gemelde discriminatiegrond in het Noorden. Bijna de helft van alle meldingen ging hierover. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om pesterijen op de werkvloer of het toegangsbeleid van nachthoreca. Naast racisme kwamen er ook veel meldingen binnen over handicap/chronische ziekte en seksuele gerichtheid.

Het totaal aantal geregistreerde meldingen bij de noordelijke bureaus van Discriminatie.nl steeg van 559 naar 601. Bij de politie en het College van de Rechten van de Mens nam het aantal meldingen ook toe: bij de politie kwamen in 2023 in totaal 639 meldingen binnen, tegen 529 in 2022. Het College voor de Rechten van de Mens kent een lichte toename van 37 (2022) naar 29 (2023) meldingen.

Deel deze pagina