Direct naar inhoud

Toename coronameldingen: een terugblik

Gepubliceerd op:

In de eerste drie maanden van 2024 kreeg Discriminatie.nl regio Haaglanden en Hollands Midden meer dan 250 meldingen over de coronamaatregelen van 2020 en 2021. Deze meldingen kwamen binnen na de opening van het landelijke meldpunt Discriminatie.nl op 9 januari 2024. Veel meldingen gingen over het coronatoegangsbewijs dat in september 2021 werd ingevoerd.

afbeelding Engelstalig coronatoegangsbewijs

Discriminatie op grond van vaccinatiestatus
Mensen voelden zich buitengesloten en oneerlijk behandeld door het coronatoegangsbewijs vanwege hun vaccinatiestatus. Dit zorgde voor beperkingen in hun dagelijks leven. Daarnaast voelden ze zich gestigmatiseerd door uitspraken van de overheid. Soms werden ze zelfs buitengesloten door hun omgeving.

Wettelijke toelaatbaarheid van het coronatoegangsbewijs
Het gerechtshof Den Haag oordeelde dat er geen verboden onderscheid was, omdat je het coronatoegangsbewijs ook met een negatieve test kon krijgen. Het College voor de Rechten van de Mens verklaarde dat vaccinatiestatus niet in de wet wordt genoemd. Onderscheid op basis hiervan mag dus. Toch vonden ze dat de vrijheidsbeperkingen ver gingen.

Krachtig signaal
Discriminatie.nl oordeelt niet zelf. Het meldpunt registreert de meldingen. Deze worden anoniem gerapporteerd in de jaarlijkse Monitor Discriminatie. Dit geeft een krachtig signaal over de ervaren discriminatie door het coronabeleid en helpt beleidsmakers bij het streven naar een inclusieve samenleving.

Meer weten? Lees ook de uitgebreide versie van dit artikel op onze andere website.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen