Direct naar de content

Jouw kwaliteiten en betrouwbaarheid hangen niet af van jouw naam!

Kansenongelijkheid

Het is helaas een bekend gegeven dat het hebben van een niet-Nederlands klinkende naam tot meer kansenongelijkheid leidt in vergelijking met mensen die een traditioneel Nederlands klinkende naam hebben. Verschillende experimenten met anoniem solliciteren hebben aangetoond dat de kansen voor mensen met een niet-Nederlandse achternaam aanzienlijk toenemen wanneer ze geen namen gebruiken tijdens het sollicitatieproces; zij worden vaker uitgenodigd voor een gesprek dan de groep die wel hun niet-Nederlandse achternaam gebruikt.

Gebruik van namen

Discriminatie.nl ontvangt steeds meer signalen van een nieuw maatschappelijk fenomeen, waar vooral jonge werknemers ervoor kiezen om tijdens hun werk een Nederlandse naam te gebruiken in plaats van hun eigen niet-Nederlands naam. Met name in beroepen waar het binnenhalen van klanten en het behalen van targets belangrijk is, lijkt het gebruik van een Nederlandse naam succesvollere resultaten op te leveren.

Bij Discriminatie.nl vinden we het belangrijk dat de kansen die mensen in onze samenleving krijgen niet afhankelijk zijn van hun naam. De kwaliteiten, kennis en vaardigheden die je als persoon bezit, zouden centraal moeten staan.

Hoewel het voor een individu misschien kan leiden tot het behalen van meer targets op het werk, verliest de samenleving als geheel doordat we een systeem in stand houden waarin het stigma bestaat dat het hebben van een Nederlandse naam betrouwbaarder en succesvoller is dan het hebben van een niet-Nederlandse naam.

Herkenbaar?

Discriminatie.nl is benieuwd of meer mensen en organisaties dit fenomeen herkennen. We willen graag in gesprek om te analyseren hoe vaak het bewust gebruik maken van een Nederlandse naam op de arbeidsmarkt voorkomt. Daarnaast zijn we benieuwd naar manieren waarop we werkgevers kunnen stimuleren en adviseren om een werkomgeving te creëren waarin werknemers zich prettig en zelfverzekerd voelen om hun eigen naam te gebruiken, ongeacht de oorsprong ervan.

Dus, als dit fenomeen jou bekend voorkomt, laat het ons weten. Meld het ook wanneer je gediscrimineerd wordt of wanneer je discriminatie in jouw omgeving ziet. Dit kan ook anoniem. Want alleen samen kunnen we een samenleving creëren waarin we mensen beoordelen op basis van hun kwaliteiten en betrouwbaarheid, en niet op de naam die ze dragen!