Direct naar inhoud

Record aantal discriminatieklachten Kennemerland in 2024

Gepubliceerd op:

Het aantal discriminatieklachten in Kennemerland steeg in 2024 met 89%, tot een recordaantal van 751 meldingen. Deze stijging komt deels door de lancering van Discriminatie.nl, de landelijke naam voor alle antidiscriminatiebureaus. De nieuwe landelijke website is toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Melden is hierdoor veel eenvoudiger. Het verlaagt de drempel om discriminatie aan te kaarten.

De afbeelding toont een stapel schriften met ringband

Meer meldingen door maatschappelijke ontwikkelingen

Naast de verbeterde meldingsmogelijkheid spelen ook maatschappelijke en politieke ontwikkelingen een rol in de stijging van de meldingen. Mensen voelen zich steeds vaker geroepen om discriminatie aan te kaarten. Dit komt ook door toenemende polarisatie, nepnieuws op internet en internationale conflicten die ook in Nederland spanningen veroorzaken.

Incidenten die leidden tot veel meldingen:

•     Lancering Discriminatie.nl – onder andere boosheid over eerdere coronamaatregelen.

•     VVD-motie Becker over migranten – uitspraken over normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond.

•     Johan Derksen’s opmerking – uitspraak over PvdA’er Habtamu de Hoop.

•     Vacature Ongehoord Nederland – uitsluiting van non-binaire personen.

•     Rellen rond Maccabi Tel Aviv – politieke uitspraken over de onrust rondom de voetbalwedstrijd.

Waarover wordt discriminatie gemeld?

De meeste klachten gingen over afkomst en huidskleur, gevolgd door discriminatie op niet-wettelijke gronden en (homo)seksuele gerichtheid. De meldingen hadden vooral betrekking op collectieve voorzieningen, de arbeidsmarkt en de openbare ruimte.

“Niet-wettelijke gronden” verwijst naar redenen voor discriminatie die niet officieel zijn opgenomen in de wet, maar waar mensen zich wel gediscrimineerd door voelen. Hoewel dit niet direct strafbaar is, kan het wel oneerlijk of kwetsend zijn. Antidiscriminatiebureaus nemen ook deze meldingen serieus en kunnen advies geven of bemiddelen.

Over 21 maart

Het antidiscriminatiebureau publiceert jaarlijks op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, haar jaarcijfers. De VN riepen deze dag uit ter herdenking van de 69 demonstranten die in 1960 door de Zuid-Afrikaanse politie werden doodgeschoten tijdens een protest tegen de discriminerende pasjeswetten van het apartheidsregime.

Het rapport is hier te downloaden.

Meer informatie over de cijfers bij:

Frederique Janss of Marjolein van Haaften, 023 – 531 58 42.

Deel deze pagina