Het Pink Panel is een digitaal onderzoek naar sociale acceptatie, veiligheid en discriminatie van LHBTIQ+ personen. Dat zijn lesbiënnes , homo- en biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen. Het onderzoek wordt iedere twee jaar door discriminatie.nl Kennemerland uitgevoerd. De Pink Panel feitenkaarten zijn hieronder te downloaden
Meer informatie over onderzoek, cijfers en trends is te verkrijgen bij Marjolein van Haaften, 023 5315842 of [email protected]
Pink Panel onderzoeken
Discriminatie.nl Kennemerland is de initiator en uitvoerder van dit onderzoek, dat al sinds 2008 door Discriminatie.nl Kennemerland (voorheen Bureau Discriminatiezaken Kennemerland) wordt uitgevoerd onder LHBTIQ+ personen in Kennemerland.
De onderzoeksuitkomsten laten zien dat veiligheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+ personen niet vanzelfsprekend is. Er blijft werk aan de winkel voor alle betrokken partijen die zich in Kennemerland bezig houden met het vergroten van de sociale acceptatie van LHBTIQ+ personen en het veiliger maken van hun leefomgeving.
De resultaten van het onderzoek worden altijd gepresenteerd op Coming Out dag 11 oktober en worden besproken met gemeenten en belangenbehartigers zoals COC Kennemerland en andere betrokken partijen in de verschillende gemeenten.
-
Uitkomst Pink Panel onderzoek 2024
Steeds meer discriminatie en agressie jegens LHBTIQ+ personen in Kennemerland
Het aantal LHBTIQ+-ers in Kennemerland dat het afgelopen jaar te maken had met discriminatie, beledigende opmerkingen of agressie vanwege hun genderidentiteit of seksuele gerichtheid is toegenomen naar 44%. In 2022 was dit nog 28%.
Deze toename zien we zowel in de eigen straat of woonwijk, in de openbare ruimte als op het werk. Dit blijkt uit het Pink Panel-onderzoek 2024 van Discriminatie.nl Kennemerland (het antidiscriminatiebureau) naar sociale acceptatie en veiligheid onder lesbiënnes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse en queerpersonen.
Het aantal respondenten dat discriminatie-incidenten in de eigen straat of woonwijk heeft meegemaakt, is flink toegenomen naar 20%. In 2022 was dit 16% en in 2019 12%. In de openbare ruimte heeft 35% te maken gehad met agressie, mensen die hen lastigvallen en beledigende opmerkingen. In 2022 was dat 21%.
De uitkomsten passen in het beeld van andere onderzoeken[1] en de verhalen van LHBTIQ+-ers dat zij de laatste jaren vaker negatief of vijandig worden benaderd, zowel in de eigen omgeving als online.
Aanpassen gedrag en voorzichtiger
Een zorgwekkende trend is dat LHBTIQ+-ers hun gedrag aanpassen en voorzichtiger zijn geworden in wie ze over hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit vertellen.
Tijdens het uitgaan past 77% van de respondenten diens gedrag aan. Men gedraagt of kleedt zich anders of komt alleen nog maar in queer uitgaans-gelegenheden. In de eigen straat durft men minder hand in hand te lopen (gedaald van 62% in 2022 naar 50% in 2024) of te kussen (van 47% naar 34%).
-
Uitkomst Pink Panel onderzoek 2022
1 op de 4 LHBTIQ+ respondenten in Kennemerland heeft te maken met LHBTIQ+ vijandige gebeurtenissen. Het aantal discriminatie-ervaringen is toegenomen.
Circa de helft van de LHBTIQ+ personen past diens gedrag aan. Dat zijn enkele uitkomsten van het Pink Panel onderzoek 2022.
-
Uitkomst Pink Panel onderzoek 2019
Uit het Pink Panel onderzoek van 2019 naar het veiligheidsgevoel onder lesbiënnes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’s) komt naar voren dat homovijandigheid en discriminatie een hardnekkig verschijnsel is.
In 2019 heeft 1 op de 4 LHBT-respondenten in Kennemerland te maken met homovijandige gebeurtenissen.