Om ongelijke behandeling en discriminatie te voorkomen is het belangrijk om te weten welke problemen er spelen. Discriminatie.nl Kennemerland brengt door middel van onderzoek en monitoring in kaart welke knelpunten zich voordoen bij minderheidsgroepen in de samenleving, zoals mensen met een homoseksuele gerichtheid of mensen met een beperking.
Onderzoek is een belangrijke aanvulling op de klachten die bij Discriminatie.nl Kennemerland binnenkomen. Het aantal en het type klachten bieden handvatten voor aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld als het aantal klachten op een bepaald terrein erg laag is terwijl wij uit ons netwerk vernemen dat er van alles speelt.
Ongelijke behandeling en discriminatie zijn complexe onderwerpen. Discriminatie is niet altijd zichtbaar, wordt niet altijd herkend èn wordt lang niet altijd gemeld. Voor het verzamelen van goede kwalitatieve informatie geven wij de voorkeur aan diepte-interviews (1-op-1) of groepsgesprekken. En dan nog is het niet eenvoudig mensen te spreken over dit onderwerp. Mensen die gediscrimineerd worden kunnen dit ontkennen of bagatelliseren, dit zijn copingstrategieën bij het omgaan met discriminatie.
Onderzoek ‘de werkelijkheid van de ander’
In 2018 hebben Marjolein van Haaften, onderzoeker bij Discriminatie.nl, en Yvonne Moonen 21 gesprekken gevoerd met christenen, moslims en religieuze joden, maar ook met Haarlemmers die zichzelf atheïst, humanist of agnost noemen, of zichzelf geen enkel etiket willen opplakken. Deze verhalen zijn nu terug te lezen in het boek.
Centrale vragen: hoe vrij voelt men zich om hun geloof te praktiseren in Haarlem of om niet te geloven. En hoe vrij laten zij de ander eigenlijk?
Het boek is interessant voor iedereen die interesse heeft in wat mensen drijft en in beweging zet. En die meer willen begrijpen van de leefwereld van Haarlemse moslims, christenen, atheïsten en humanisten. We hopen dat mensen bereid zijn om een stukje mee te lopen met de vertellers ook al is het men het niet altijd eens met de uitspraken.
Daar het persoonlijke verhalen betreft, is het gezegde niet algemeen geldend voor de religieuze groep waartoe de geïnterviewde behoort. De kunst van het samenleven heeft voor de makers te maken met het proberen op te schorten van het eigen oordeel en te proberen met een zo open mogelijke blik naar de ander te luisteren, waarbij er niet veralgemeniseerd wordt. Op deze wijze zou begrip kunnen ontstaan voor de keuzes en ideeën van stadsgenoten die ‘anders’ in het leven staan.
De interviews zijn afgenomen in een veilige setting. De geïnterviewde personen voelden zich op hun gemak om over een persoonlijk onderwerp te praten, dat niet iedere dag met anderen wordt gedeeld. In deze hoedanigheid hebben wij als onderzoekers een inkijk gekregen in hoe mensen hun geloof of levensbeschouwing ervaren, dit wel of niet uiten, hoe zij worden benaderd door andersgelovigen en hoe zij tegen andersgelovigen aankijken. We willen u vragen zich tijdens het lezen te verplaatsen in deze ‘veilige omgeving’, waarin de eigen opvattingen uitgesproken mochten worden, ook als een ander ze liever niet hoort.
U kunt kosteloos de pdf opvragen of een hardcopy exemplaar van het boek op afspraak ophalen bij Discriminatie.nl Kennemerland. Stuur een berichtje naar Marjolein van Haaften, [email protected]