Direct naar inhoud

Voorlichting op basisscholen

Van groep 1 tot groep 8, voor alle leeftijden van alle soorten basisscholen hebben we gastlessen. Over anders zijn, wat is vreemd en wat gewoon en waarom eigenlijk. We werken met filmpjes, posters en activerende werkvormen afgestemd op de samenstelling en het niveau van de kinderen.

Verteltheater: vijf prachtige verhalen over anders zijn
5 x 30 minuten. Groep:1 t/m 4, kosten 5 x € 30
Prins en prinses, een twee-eenheid, toch? Wat ‘gewoon’ is, krijg je (onbewust) met de paplepel ingegoten. Maar in deze verhalen loopt het net even anders. Koning & KoningElmer en het prentenboek Taart zijn omgezet naar prachtige platen voor kamishibai. Verhalen over anders zijn, erbij willen horen en talenten.

Gastles: Raar of gewoon?
90 minuten. Groep: 4 t/m 6, kosten € 80
Wat is raar en wat is gewoon? Vijf keer bidden per dag. Twee mannen die hand in hand lopen. Rauwe vis eten. En waarom is dat raar of gewoon? In deze interactieve gastles gaan we in op beeldvorming en vooroordelen.

Gastles: Groepsdruk, ‘anders’ zijn
90 minuten. Groep: 6 t/m 8, kosten € 80
Wat gebeurt er in een groep als er iemand bijkomt die ‘anders’ is? Hoe reageer jij? Welke mogelijkheden heb je als slachtoffer, als getuige? Aftrap van deze gastles is de korte en grappige animatiefilm ‘For the birds’.

Themales: hoezo handicap? (met gastspreker)
90 minuten. Groep: 6 t/m 8, kosten € 80
Middels een quiz stelt de ‘ervaringsdeskundige gastspreker’ zich voor en komen de vooroordelen direct al op tafel. Want: wanneer ben je gehandicapt? En zijn gehandicapten zielig? Ook gaan de leerlingen ervaren om geholpen te worden en hoe het is een handicap te hebben. Een interactieve les die ogen en harten opent.

Gastles: Vooroordelenkoffer
90 minuten. Groep: 6 t/m 8, kosten € 80
Op 50 A4-displays staan opdrachten, puzzels, geheimschriften, foto’s waardoor ze op een creatieve en zelfstandige manier inzicht krijgen in anderen en zichzelf. Na een korte introductie gaan de kinderen in tweetallen op pad. Ze bekijken de expositie van kaarten uit de koffer die in de aula of klas is opgesteld.

Oorlogssporen: een stadswandeling langs WOII-sporen
ochtend 9-11:30 uur. Groep: 7 t/m 8, kosten € 80
Wie was Rachel, en waarom moest zij in 1941 ineens naar een andere school? En wat doen de struikelstenen langs het Spaarne in de stoep? Een spoor van lintjes wijst de weg door de Haarlemse binnenstad en laat leerlingen van groep 7 en 8 een geschiedenis van uitsluiting en discriminatie zien. Een wandeling langs de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met universele thema’s.

Voor wie

Leerlingen groep 1 tot en met groep 8 

Deel deze pagina