Direct naar inhoud

Voorlichting op middelbare scholen

Voor middelbare scholen verzorgen wij gastlessen over vooroordelen, discriminatie en Artikel 1 van de grondwet. We werken met filmpjes, posters en activerende werkvormen afgestemd op de samenstelling en het niveau van de leerlingen.

Gastles: Groepsdruk, anders zijn, vooroordelen, Art. 1.
45 of 90 minuten, kosten € 80
Wat gebeurt er in een groep als er iemand bijkomt die ‘anders’ is? Hoe reageer jij? De aftrap van deze gastles is de korte en grappige animatiefilm ‘For the birds’. Hoe werken vooroordelen en wat staat er in de wet over discriminatie.

Themales: Transgender, handicap, afkomst of homoseksualiteit
90 minuten, kosten € 80
Soms is er een directe aanleiding voor een themales: een transseksuele leerling die aangeeft meer aandacht voor dit onderwerp te willen, het circuleren van grove grappen over mensen met een beperking, een homoseksuele docent waar vervelende opmerkingen over gemaakt worden. Daar hebben wij speciale gastlessen voor ontwikkeld, met of zonder gastspreker.

Themales: slavernij toen en racisme nu
90 minuten, kosten € 80
In een sneltreinvaart komt de slavernijgeschiedenis voorbij gedenderd. Vervolgens wordt stilgestaan bij Haarlemse herinneringen aan de slavernij: gevelstenen die nog steeds te zien zijn, familiewapens die op voordeuren pronken. De Haarlemse Miriam Rasoelbaks vertelt over het aangrijpende verhaal van haar oma. En is er een link met racisme nu?

Schrijfproject
Tijdsbeslag en kosten in overleg
Middelbare scholieren schrijven in tweetallen een brief aan hun terugschrijver (vaak iemand die sneller te maken krijgt met discriminatie dan anderen). Zij stellen daarin vragen, vertellen iets over zichzelf en vice versa. De kracht van dit schrijfproject zit hem in de waargebeurde verhalen, het één op één contact en het uitwisselen van ervaringen. De waargebeurde verhalen maken dat discriminatie invoelbaar en realiteit wordt. Bovendien kan het mooi aansluiten bij het vak Nederlands.

Voor wie

Leerlingen, docenten, vertrouwenspersonen, pedagogisch medewerkers

Deel deze pagina