Direct naar inhoud

Niet-Europese geneeskunde-studenten worden gediscrimineerd in Nederland

Gepubliceerd op:

Internationale studenten van kleur die niet uit de Europese Unie komen, ervaren discriminatie bij medische opleidingen aan een universiteit die zich juist richt op internationalisering.

Die internationalisering is vooral op de EU gericht, blijkt uit recent onderzoek naar het welzijn van geneeskundestudenten uit etnische minderheidsgroepen bij de Universiteit Maastricht. De discriminatie wordt versterkt tijdens de klinische stages, waar studenten in ziekenhuizen te maken krijgen met racistisch gedrag van zowel artsen als patiënten.

Ondanks de groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie blijft discriminatie een hardnekkig probleem, vooral in het onderwijs. Een recente studie, getiteld “Exploring the Effect of Discrimination on Ethnic Minority Medical Students’ Mental Well-Being in the Netherlands”, werpt licht op dit onderwerp. Het onderzoek, uitgevoerd door een team van academici, biedt diepgaande inzichten in de negatieve impact van discriminatie op de mentale gezondheid van etnische minderheidsstudenten bij medische opleidingen in Nederland. 

Om de ervaringen van studenten te verkennen, werden interviews afgenomen en focusgroepen georganiseerd. Daarnaast werden vragenlijsten gebruikt om kwantitatieve gegevens te verzamelen, die vervolgens werden geanalyseerd in combinatie met kwalitatieve onderzoeksgegevens.

Deel deze pagina