‘Melding stagediscriminatie vaak niet serieus genomen’
Studenten die een melding doen over stagediscriminatie hebben vaak het gevoel dat hun klacht niet serieus wordt genomen. Ze willen vooral dat klachtbehandelaars empathisch reageren en de student geloven. In plaats daarvan wordt de klacht vaak gebagatelliseerd.
Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar stagediscriminatie in het mbo. Voor dit onderzoek voerde het instituut gesprekken met ruim veertig studenten. Het grootste deel van deze studenten bleek een melding te hebben gemaakt van de ervaren discriminatie. Veel melders zijn echter achteraf niet tevreden over de manier waarop de school heeft gereageerd op de klacht. Vaak werd de melding gebagatelliseerd, werd de klacht niet serieus genomen of werd er gewoonweg niets mee gedaan.
Angst
Uit het onderzoek blijkt dat studenten die discriminatie ervaren dit liever niet melden. Angst voor negatieve gevolgen voor hun reputatie en schoolloopbaan speelt daarbij een rol. Zo zijn studenten bang dat zij primair als slachtoffer behandeld zullen worden. Studenten willen echter vooral het gevoel hebben dat zij iemand hebben die achter hen staat. Ze willen dat de klachtbehandelaar empathisch reageert. Ze willen gezien, gehoord en begrepen worden.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Discriminatie.nl Limburg herdenkt 80 jaar bevrijding bij struikelsteen Servatius Ritzen
-
Nieuws
Gepubliceerd op: -
-
Discriminatie.nl Limburg ziet toename aantal meldingen van discriminatie in eerste helft 2024
-
Onderzoek
Gepubliceerd op: -
-