Direct naar inhoud

Dit kun je doen tegen discriminatie

Gepubliceerd op:

De oorlog in Israël en Gaza zorgt ook hier voor onrust. Bijvoorbeeld bij kinderen die worden gepest omdat ze joods of islamitisch zijn. Discriminatie-onderzoeker Hanneke Felten vertelt wat je hiertegen kunt doen.

Wat er nu in Israël en Gaza gebeurt, is het gevolg van een lange ruzie tussen twee bevolkingsgroepen over wie waar mag wonen. Omdat er in Israël veel joden wonen en in Gaza veel moslims wordt het geloof er vaak bijgehaald. ‘Onterecht’, zegt Felten, ‘want er zijn bijvoorbeeld ook christelijke Palestijnen en islamitische Israëliërs. Door deze misvatting krijgen ook mensen hier met discriminatie te maken. Ook al gaan die niet persoonlijk over jou, dan nog kan het kwetsend zijn.’ Of er nu meer gediscrimineerd wordt dan vóór de oorlog, vindt Felten moeilijk om te zeggen. ‘Je ziet wel dat meer mensen er bang voor zijn.’

Positief

Conflicten in het buitenland hebben niet alleen maar een negatief effect. ‘Denk aan de Black Lives Matter-beweging’, zegt Felten. Die protesteerde tegen politiegeweld in de Verenigde Staten, waarna mensen over de hele wereld aandacht vroegen voor racisme. ‘Ook nu zie je positieve initiatieven. Bijvoorbeeld van joodse en islamitische jongeren die samen zeggen: wij zijn gelijk en we willen allemaal vrede.’

Praten

Maar wat kun je doen als je merkt dat er gepest wordt? ‘Elkaar erop aanspreken werkt heel goed. Het gaat namelijk vooral door als niemand wat zegt. Vertel ook aan een volwassene dat het gebeurt. Het is ook fijn om tegen vrienden die het meemaken te zeggen dat je het heel stom vindt. Ook als je het zelf meemaakt kan het helpen om je hart te luchten, dan kunnen anderen je steunen.’

Deel deze pagina