Direct naar inhoud

Aantal discriminatiemeldingen explosief gestegen dit jaar

Gepubliceerd op:

Antidiscriminatievoorziening Limburg kreeg in 2023 dertig procent meer discriminatiemeldingen binnen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit jaar kwamen er 490 meldingen binnen, in 2022 waren dat er nog 370. Directeur Chris Baltussen sprak hierover met L1.

Chris Baltussen, directeur van Discriminatie.nl Limburg in de studio van L1.

Ongeveer de helft van de meldingen gaat over discriminatie op grond van afkomst of etniciteit.

Vrijbrief

Dat blijkt uit gegevens van Stichting Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV). Directeur Chris Baltussen vertelt dat hij de indruk heeft dat veranderingen in het politieke landschap bijdragen aan het gestegen aantal meldingen. “Doordat politici zich steeds vaker tegen bepaalde groepen uitspreken, beschouwen veel mensen het als een soort vrijbrief om te discrimineren.”

Controle vanwege huidskleur

De meldingen variëren van studenten die worden afgewezen voor een stageplek vanwege een buitenlandse achternaam tot mensen die extra gecontroleerd worden in een winkel vanwege hun buitenlands uiterlijk. “Dat vind ik heel schrijnend, mensen die hun stinkende best doen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij maar daar vanwege dit soort situaties niet in slagen.”

Capaciteitsprobleem

Het toegenomen aantal meldingen zorgt voor een capaciteitsprobleem bij zijn organisatie. “We werken met zes fulltimers en twee stagiaires, maar eigenlijk moeten daar minimaal twee fte bij. We komen nu niet overal aan toe.” Baltussen moet dus concessies doen, al betekent dat niet dat sommige meldingen niet behandeld worden: “We snijden op het gebied van preventie. We zouden eigenlijk veel meer aan voorlichting willen doen, zodat sommige gevallen van discriminatie voorkomen worden. We zijn al jaren aan het vragen voor meer middelen, maar gemeenten moeten die middelen dan ook ter beschikking stellen.”

Relatief vaak

Limburg scoort al langer relatief hoog wat betreft discriminatiemeldingen. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat er in 2022 in onze provincie per duizend inwoners 0,48 keer melding van discriminatie bij ADV werd gedaan. Vaak ging het toen om discriminatie op grond van godsdienst. Het landelijk gemiddelde ligt op 0,40.

Deel deze pagina