Direct naar inhoud

Ziekenhuis neemt patiënt niet serieus vanwege zijn psychiatrische verleden

Gepubliceerd op:

Ziekenhuis neemt Limburgse patiënt met pijnklachten jarenlang niet serieus vanwege zijn psychiatrische voorgeschiedenis. Er is sprake van discriminatie volgens het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van een verzoek om oordeel van Discriminatie.nl Limburg.

Je ziet een arm van iemand die in een ziekenhuisbed ligt met een infuus in zijn arm. En een hand van iemand die zijn hand vasthoudt.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het Zuyderland een patiënt heeft gediscrimineerd op grond van handicap of chronische ziekte bij het verlenen van medische zorg, bejegening door het zorgpersoneel en bij de afhandeling van de discriminatieklacht hierover.

Aanleiding verzoek om oordeel

Een man ondergaat in het kader van zijn behandeling een operatie in een ziekenhuis van Zuyderland. Na de operatie heeft de man last van onverklaarbare pijn en naar aanleiding hiervan wordt hij maar liefst 25 keer opgenomen. Maar pas na 4 jaar pijn lijden, wordt tijdens een kijkoperatie de boosdoener aangetroffen: een medisch voorwerp dat is achtergebleven na de eerste operatie. Tot aan de ontdekking van het voorwerp voelt de man zich niet serieus genomen door het zorgpersoneel. Hij vermoedt dat zijn psychiatrische voorgeschiedenis hierbij een grote rol speelt. Op bijna elke pagina van zijn medisch dossier staat daar iets over, terwijl het niet relevant is voor de klachten die aanleiding waren voor de operatie.

Ondanks een eerdere vaststelling van de Geschillencommissie Zorg dat Zuyderland richting de man tekortgeschoten is, heeft hij nooit excuses ontvangen. Hij voelt zich voor gek verklaard, want volgens de chirurg zou hij het voorwerp zelf hebben ingebracht, diep gekwetst en hij wil niet dat anderen kan overkomen wat hem is gebeurd: “ik hoop dat niemand dit nog ooit hoeft mee te maken”. Daarom zoekt hij steun bij Discriminatie.nl Limburg en namens hem dient de organisatie een verzoek tot oordeel in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Een belangrijk signaal

Mensen die psychiatrisch patiënt zijn, of zijn geweest, zouden dezelfde toegang tot zorg moeten krijgen als ieder ander. En zij moeten op dezelfde manier behandeld moeten worden als ieder ander. Deze zaak laat zien dat mensen met een ggz-kwetsbaarheid in Nederland niet kunnen rekenen op dezelfde zorg als waar iedereen recht op heeft. Een belangrijk oordeel dus, dat er hopelijk toe leidt dat ook andere zorginstellingen het belang van non-discriminatie inzien en naleven.

Het College voor de Rechten van Mens heeft Zuyderland gevraagd welke maatregelen zij neemt naar aanleiding van het oordeel. Discriminatie.nl Limburg gaat er vanuit dat Zuyderland het oordeel serieus neemt en ook daadwerkelijk maatregelen neemt om herhaling te voorkomen. Dan is het doorzettingsvermogen van het slachtoffer niet voor niks geweest.

Deel deze pagina