Discriminatie.nl Limburg herdenkt 80 jaar bevrijding bij struikelsteen Servatius Ritzen
Het is deze week 80 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon met de komst van de geallieerden naar het Limburgse dorpje Mesch. Maastricht werd enkele dagen later bevrijd, op 14 september 1944. Maastrichtenaar Servatius Ritzen maakte de bevrijding niet meer mee. Hij overleed diezelfde dag, na 10 dagen eerder te zijn neergeschoten vanwege zijn vermeende rol in het verzet. Medewerkers van Discriminatie.nl Limburg legden ter nagedachtenis aan zijn offer deze week een bloemstuk bij zijn struikelsteen.
Het verhaal van Servatius Ritzen
Servatius Ritzen was opzichter van schouwburg de Bonbonnière. Als de Duitsers
Maastricht bezetten, neemt SIPO-leider Max Ströbel zijn intrek op de begane grond van de schouwburg. Waarschijnlijk omdat hij Servatius niet vertrouwt. Ströbel heeft al regelmatig invallen gedaan in de schouwburgkelders, maar hij vindt geen belastend materiaal tegen Servatius. In de Bonbonnière vinden bijeenkomsten van nazi’s plaats. Servatius speelt de informatie die hem tijdens die bijeenkomsten ter ore komt waarschijnlijk door aan het verzet. Daarnaast wordt zijn woning gebruikt als doorgangshuis.
Op 4 september 1944 rijdt Max Ströbel in een open auto over het Vrijthof. Hij ziet Servatius praten met een kennis. Ströbel stopt ter hoogte van restaurant Monopole en vraagt aan Servatius hoe het met hem gaat. Meteen daarop schiet hij Servatius in zijn buik. Na te zijn binnengebracht in het politiebureau, wordt Servatius met een ambulance naar ziekenhuis Klevarie vervoerd. Daar ligt hij volgens de overlevering in bed met een oranje bloem in zijn hand. Op 14 september 1944, de dag dat Maastricht wordt bevrijd, overlijdt de 56-jarige Servatius aan een bloedvergiftiging. Hij heeft nooit gesproken over zijn betrokkenheid bij het verzet.
Opdat we niet vergeten
Ter nagedachtenis aan Servatius Ritzen staan wij deze week stil bij het offer dat hij 80 jaar geleden bracht voor de vrijheid van anderen. Om zijn moed te eren en zijn dood te herdenken, legden wij een bloemstuk bij zijn struikelsteentje. Vlak bij de plek waar hij met zijn gezin woonde en vlak bij de plek waar hij in verzet kwam tegen de bezetter.
Het struikelsteentje is gelegen aan Achter de Comedie 2, 6211 GZ Maastricht. Bij het bloemstuk zijn ook twee QR-codes te vinden waarmee je een korte film over het verhaal van Servatius Ritzen kunt bekijken. Zijn voorbeeld is een blijvende herinnering dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Struikelsteentjes
De Stichting Struikelsteentjes Maastricht zorgt in de gemeente Maastricht voor het plaatsen van struikelsteentjes of “Stolpersteine” voor de slachtoffers – Joden, verzetsstrijders en Sinti – van het naziregime voor het huis waaruit het slachtoffer is gedeporteerd. Het struikelsteentje voor Servatius Ritzen wordt mede mogelijk gemaakt door een gift van Discriminatie.nl Limburg (toen: Antidiscriminatievoorziening Limburg).
Op de website van de stichting kun je de locatie van alle struikelsteentjes in Maastricht bekijken en de verhalen lezen van de slachtoffers aan wie deze zijn opgedragen. Ook het verhaal van Servatius Ritzen is daar te lezen en te bekijken.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Discriminatie.nl maakt zich grote zorgen over negatieve beeldvorming van moslims
-
Niet gecategoriseerd
Gepubliceerd op: -
-
-
Discriminatie.nl Limburg ziet toename aantal meldingen van discriminatie in eerste helft 2024
-
Onderzoek
Gepubliceerd op: -