Direct naar inhoud

Interactieve gastles voor MBO’ers

Iedereen heeft vooroordelen en gaat uit van stereotypen en soms kunnen we daar hard om lachen met z’n allen. Vaak zijn we ons echter niet bewust van onze eigen vooroordelen en daarin schuilt een risico, namelijk dat we anderen anders, negatief, gaan behandelen omdat ze in onze ogen anders zijn. 

Witte vrouw met kort haar.

Werkwijze

Discriminatie is voor veel jongeren een abstract begrip en men kan zich dan ook niet voorstellen wat discriminatie met mensen doet. Voor andere jongeren is discriminatie iets dat bij hun leven hoort. Om meer begrip voor elkaars situatie te krijgen en het abstracte niveau om te zetten naar gevoel, wordt de klas – zonder dat zij hierover vooraf geïnformeerd zijn – bij binnenkomst gescheiden op specifiek bij hun horende persoonskenmerken. De ene groep wordt behandeld zo als je verwacht dat je behandeld wordt bij een les, de andere groep wordt min of meer uitgesloten van deelname. Na enkele minuten krijgen de studenten uitleg over de ontstane situatie en wordt er gevraagd hoe zij deze ervaren.

Daarna gaan we verder met de uitleg van de begrippen vooroordeel, hokjes-denken en discriminatie. Dit gebeurt middels aansprekende filmpjes, het delen van eigen ervaringen en/of het geven van voorbeelden toegespitst op de leefwereld van de studenten. We sluiten de gastles af met het ‘sinaasappelexperiment’.

En verder

We gaan ervan dat een docent aanwezig is tijdens de gastles en de verantwoordelijkheid voor de klas behoudt. Met introductie en afsluiting zal de gastles een lesuur duren. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten voor jouw organisatie van deze gastles? Vul dan ons contactformulier in of bel 043-3218489.

Deel deze pagina