Direct naar inhoud

Toename meldingen en registraties discriminatie in Zeeland-West-Brabant

Gepubliceerd op:

Het aantal meldingen en registraties van discriminatie-incidenten in de regio Zeeland-West-Brabant is in 2023 gestegen. Dat blijkt uit de Monitor discriminatie regio Zeeland-West-Brabant 2023. Deze rapportage bevat cijfers van meldingen bij Discriminatie.nl – het meldpunt van de antidiscriminatievoorzieningen, registraties door de politie en verzoeken om een oordeel bij het College voor de Rechten voor de Mens binnen het gebied van de politieregio Zeeland-West-Brabant.

Vrouw in gesprek met consulente discriminatiezaken

Antidiscriminatievoorzieningen ontvingen 370 meldingen over voorvallen in Zeeland-West-Brabant, 20 procent meer dan in 2022. De politie registreerde 669 incidenten, een stijging van 47 procent. Alleen het College voor de Rechten van de Mens ontving minder verzoeken om een oordeel uit de regio, namelijk 35, dat zijn er 6 minder dan het jaar ervoor.

Herkomst meest gemeld

In  de helft van de incidenten die bekend zijn bij politie en in meer dan de helft van de meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen gaat het om discriminatie op grond van herkomst/huidskleur. Voorvallen gaan vaak over racistische uitingen, bijvoorbeeld op het werk. Bij antidiscriminatievoorzieningen komen daarna de meeste meldingen binnen over de gronden handicap/chronische ziekte en geslacht. De politie registreerde na herkomst de meeste incidenten op grond van seksuele gerichtheid. Het gaat hierbij onder andere over mensen die vanwege hun seksuele gerichtheid werden uitgescholden of bedreigd.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Melders bij antidiscriminatievoorzieningen ervaren discriminatie het vaakst op de arbeidsmarkt, gevolgd door collectieve voorzieningen. Een stijging was te zien op het terrein commerciële dienstverlening. Een op de tien melders ervaart discriminatie in winkels, het openbaar vervoer of door andere commerciële dienstverleners. Verschillende melders hadden het gevoel dat zij vanwege hun herkomst ongelijk behandeld werden of extra gecontroleerd werden door winkelmedewerkers.

Meld discriminatie

De Monitor Discriminatie geeft een beeld van de omvang en het soort geregistreerde discriminatie-incidenten. Aangezien veel incidenten niet worden gemeld of geregistreerd, tonen de cijfers slechts een beperkt deel van de totale omvang van ervaren discriminatie.

Discriminatie melden kan bij Discriminatie.nl, het landelijk meldpunt van de antidiscriminatievoorzieningen en de politie. Of dien een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Verder lezen

Je kunt  de monitor hieronder downloaden of lees de online versie.

We hebben ons best gedaan om de Monitor Discriminatie toegankelijk te maken voor bezoekers met een (visuele) beperking. Gebruik je voorlees-software? Dan kun je het beste de volgende links gebruiken om de tabellen in de monitor voor te laten lezen.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen