Direct naar inhoud

Vertelvoorstelling ‘Schaduw van vrijheid’

Gepubliceerd op:

Naar aanleiding van het boek ‘Mens te koop’ van Miep Diekmann (uitgave in 1977) heeft verhalenverteller Julian Wijnstein een voorstelling gemaakt.

Het boek gaat over twee kinderen die vanwege het werk van hun vader vanuit Amsterdam naar Curaçao verhuizen. Ze verwachtten avonturen, maar werden geconfronteerd met slavernij en het leven van tot slaafgemaakten. Het gezin kent de term ‘slaven’, maar heeft geen idee van hun leefomstandigheden, hun reis van Afrika naar Curaçao en de mensonterende wijze waarop veel witte plantagehouders de werknemers behandelen.

Dat slaafgemaakten handelswaar waren en gekocht en verkocht werden en dat witte families vaak heel rijk waren, ontdekken de kinderen op school en in hun nieuwe dagelijks leven. Hun vader is chirurgijn en dat houdt ook in dat hij slaafgemaakten moet keuren voor hun werk op de plantages.

In de theatrale voorstelling met muziek gaat het ook over onrecht, identiteit, vrijheid en uitsluiting.

De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door Julian Wijnstein, Wijnand Stomp en Sherwin Kirindongo. De locatie is opmerkelijk: de voormalige kamer van de WIC (West Indische Compagnie) in Hoorn.

Deze niet-culturele locatie wordt speciaal beschikbaar gesteld door de beheerders. De makers hebben bewust gekozen voor deze plek vanwege het recente onderzoek naar de rol van Hoorn in de transatlantische slavenhandel en het slavernijverleden. Het onderzoek onthult dat de Hoornse kamer, oftewel het pakhuis aan de Binnenluiendijk, diende als opslag voor suiker, koffie, tabak, goud en ivoor van WIC-schepen. De letters GWCH boven de deur verwijzen naar de Geoctroijeerde West-Indische Compagnie Hoorn. Hier werden financiën beheerd, post verwerkt en vergaderd over compagniebeleid. Zo kwam bijvoorbeeld het compagnieschip van het Noorderkwartier Johanna Maghtelt onder de Hoornse schipper Jan Claasz. Kist in 1711 aan op Curaçao met ‘een armazon van 610 coppen negros slaaven’ uit Angola.

De voorstellingen zijn op 4, 11, 18, 25 februari en 3, 10, 17 maart 2024 om 13.00 uur en om 15.30 uur.

Kantoor WIC, Binnenluijendijk 2, Hoorn (de locatie is helaas niet rolstoelvriendelijk)

Kosten: Eu 12,50 pp, leden van de bibliotheek ontvangen Eu 2,50 korting.

Per voorstelling kunnen 45 bezoekers terecht. Aanmelden is daarom verplicht. Dat kan via [email protected]

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen