Direct naar inhoud

Aantal klachten is in 2023 flink gestegen.

Gepubliceerd op:

In 2023 kwamen bij Discriminatie.nl Noord-Holland Noord 369 klachten binnen over ongelijke behandeling, discriminatie en belediging. In 2022 waren dat er 307. Hiermee is het aantal klachten gestegen met 20% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooral meldingen over racisme

De meeste klachten gingen over de discriminatiegrond afkomst/huidskleur (58 procent van alle klachten gaat hierover), gevolgd door (homo)seksuele gerichtheid, handicap/chronische ziekte, godsdienst en geslacht (allen 8 procent van het totaal). Racisme is elk jaar de meest gemelde discriminatiegrond. Racisme is wijdverbreid en komt op vrijwel alle terreinen veel voor.

Stabiele aantallen op terreinen

De klachten worden ook geregistreerd naar het terrein waarop ze zich voordoen. De meeste discriminatieklachten speelden zich in 2023 af in de openbare ruimte: 18%. Dat verschilt nauwelijks met het jaar ervoor. Verder vond de gemelde discriminatie vooral plaats in de eigen woonwijk (tussen buren en buurtgenoten) en op het terrein collectieve voorzieningen (zoals gemeente, zorginstellingen).

Lage meldingsbereidheid

Het werkelijke aantal discriminatie-incidenten ligt vele malen hoger dan uit de cijfers blijkt, maar de meldingsbereidheid van mensen is nog altijd laag. De aandacht voor inclusie en het bestrijden van discriminatie groeit echter. En daarmee mogelijk ook de bewustwording en bespreekbaarheid ervan. Er is in toenemende mate aandacht voor institutioneel racisme en discriminatie.

Nieuwe naam Discriminatie.nl

Sinds 1 januari werken wij onder de nieuwe naam Discriminatie.nl, samen met de 18 antidiscriminatiebureaus in Nederland, verenigd in Discriminatie.nl. Wij verwachten dat het verdergaan onder één naam meer naamsbekendheid oplevert en daarmee ook leidt tot meer meldingen van discriminatie.

Naast klachtbehandeling en registratie van klachten, geeft Discriminatie.nl Noord-Holland Noord voorlichting en trainingen en geeft het informatie en advies. Bekijk https://discriminatie.nl/noordhollandnoord voor meer informatie.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen