Direct naar inhoud

Recordaantal discriminatieklachten

Gepubliceerd op:

Recordaantal discriminatieklachten in Noord-Holland Noord in 2024

Het aantal discriminatieklachten in Noord-Holland Noord is in 2024 explosief gestegen naar 695 meldingen, een toename van 88% ten opzichte van 2023. Deze stijging komt deels door de lancering van Discriminatie.nl, de landelijke naam voor alle antidiscriminatiebureaus. Een nieuwe website maakt melden eenvoudiger en verlaagt de drempel om discriminatie aan te kaarten.

Meer meldingen door maatschappelijke ontwikkelingen Naast de verbeterde meldingsmogelijkheid spelen ook maatschappelijke en politieke ontwikkelingen een rol in de stijging. Mensen voelen zich steeds vaker genoodzaakt om discriminatie aan te kaarten, mede door toenemende polarisatie, digitale desinformatie en internationale conflicten die ook in Nederland spanningen veroorzaken.

Incidenten die leidden tot veel meldingen:

· VVD-motie Becker over migranten – uitspraken over normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond.

· Johan Derksen’s opmerking op TV – uitspraak over PvdA’er Habtamu de Hoop.

· Vacature Ongehoord Nederland – uitsluiting van non-binaire personen.

· Lancering nieuwe naam Discriminatie.nl door Hugo de Jonge – associatie met zijn rol als minister VWS ten tijde van corona en genomen maatregelen.

Waarover wordt discriminatie gemeld? De meeste klachten gingen over afkomst en huidskleur (49%), gevolgd door niet-wettelijk beschermde gronden en geslacht. Veruit de meeste meldingen betroffen discriminatie bij collectieve voorzieningen, gevolgd door de arbeidsmarkt en in buurt of wijk.

“Niet-wettelijke gronden” verwijst naar redenen voor discriminatie die niet zijn opgenomen in wetgeving, maar waar mensen zich wel gediscrimineerd door voelen. Antidiscriminatiebureaus nemen ook deze meldingen serieus en kunnen advies geven of bemiddelen.

Lage meldingsbereidheid

Het werkelijke aantal discriminatie-incidenten ligt vele malen hoger, maar de meldingsbereidheid van mensen is nog altijd laag. De aandacht voor inclusie en het bestrijden van discriminatie groeit echter. En daarmee mogelijk ook de bewustwording en bespreekbaarheid ervan. Er is in toenemende mate aandacht voor institutioneel racisme en discriminatie. De landelijke, uniforme naamvoering zorgt voor meer naamsbekendheid en daarmee ook voor meer meldingen van discriminatie.

Over 21 maart

Discriminatie.nl NHN publiceert jaarlijks op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, haar jaarcijfers. De VN riepen deze dag uit ter herdenking van de 69 demonstranten die in 1960 door de Zuid-Afrikaanse politie werden doodgeschoten tijdens een protest tegen de discriminerende pasjeswetten van het apartheidsregime.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen