Direct naar de content
Op de foto zie je twee meisjes op een voetbalveld.

Ons voetbal is van iedereen

Het is drie jaar geleden dat de Rijksoverheid, de KNVB en het betaald voetbal hun aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het betaald en amateurvoetbal lanceerden. Het plan ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ bestaat uit de vier onderdelen voorkomen, signaleren, sanctioneren en samenwerken. In totaal staan er in dit plan 20 extra maatregelen, waarvan er op dit moment al 19 in werking zijn.

Maatregelen

Eén van deze maatregelen is dat de straf voor discriminerende uitingen is verdubbeld, wat betekent dat daders een stadionverbod van 20 jaar kunnen krijgen. Daarnaast is er voor leden van de KNVB een in discriminatie gespecialiseerde aanklager, kunnen amateurvoetballers 5 tot 10 wedstrijden worden geschorst wanneer zij discrimineren en is er natuurlijk de OneLove-campagne, met de bekende OneLove-aanvoerdersband.

Ook wordt er steeds meer slimme beeld- en geluidtechnologie gebruikt bij discriminerende spreekkoren en kunnen slachtoffers en omstanders eenvoudiger een incident melden dankzij de app Discriminatiemelder. Met de DiscriminiatieMelder-app kan iedereen incidenten melden die te maken hebben met racisme en discriminatie in het voetbal en daarbuiten. Want als men niets doet, dan verandert er ook niets. De app is te downloaden voor Android en Apple.

In cijfers

Dat dit nog steeds nodig is blijkt uit de cijfers. Vorig jaar heeft 14% van de profvoetballers te maken gehad met discriminatie en ook in het amateurvoetbal zijn we er nog lang niet. Afgelopen seizoen is namelijk 330 keer melding gedaan van discriminatie. In de helft van deze zaken ging het om huidskleur en afkomst. Omdat er elk jaar ruim 700.000 wedstrijden worden gespeeld is de verwachting dat nog lang niet alle discriminatiezaken worden gemeld. Toch is melden belangrijk, want op 94% van de meldingen volgde een tuchtrechtelijk onderzoek, of een onderzoek door de verenigingsadviseurs van de KNVB.

Dus aarzel niet bij het ervaren of zien van discriminatie in het (amateur)voetbal en meld het incident, want de liefde voor de bal moet iedereen kunnen delen!

Het logo van de app Discriminatiemelder