Direct naar de content

Programma week tegen Racisme en Discriminatie

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika. Op deze datum in 1960 opende de politie het vuur op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid.

De antidiscriminatiebureaus die zijn aangesloten bij Discriminatie.nl organiseren op en rond 21 maart activiteiten die in het teken staan van de strijd tegen discriminatie en racisme.

Het programma voor de week tegen Racisme en Discriminatie vind je in de flyer hieronder, met een uitgebreidere uitleg onder de flyer.

Programma van de Week tegen Racisme en Discriminatie

Wereldreis door Den Haag

Op zaterdag 18 maart is Den Haag Meldt één van de organisatoren van de Wereldreis door Den Haag, een middag waarop je de diversiteit van de stad kunt beleven. De leukste stedentrip dichtbij huis, georganiseerd voor en door Hagenaars. Meerdere Haagse organisaties openen belangeloos hun deuren en bieden een programma vol leuke, culturele activiteiten zoals voorstellingen, optredens, exposities, stadswandelingen, een quiz over diversiteit, een VR-beleving, en een rondleiding in een moskee, een tempel of een museum.

Zaterdag 18 maart van 12:00-17:00 | Den Haag | Den Haag Meldt

Meer informatie vind je hier (gratis)

In gesprek over discriminatie en racisme

In de Stedendriehoek Zutphen, Deventer en Apeldoorn vindt de hele week een postercampagne plaats. Aan de hand van deze campagne gaan op dinsdag 21 maart Meldpunt Discriminatie Deventer en Art. 1 Noord Oost Gelderland op drie centrale plekken in de stad in gesprek met inwoners over discriminatie en racisme, hoe je ermee om moet gaan, wat je ertegen kunt doen en hoe inwoners ertegenaan kijken.

Dinsdag 21 maart | 9:00 – 11:00 Apeldoorns markt, 12:00 – 14:00 Houtmarkt Zutphen, 15:00 – 17:00 Deventer op de Brink | Meldpunt Discriminatie Deventer en Art. 1 Noord Oost Gelderland

Wat kan je als gemeente doen tegen racisme?

De voorzitter van Discriminatie.nl, Stefano Frans, is te gast in een door Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven georganiseerde online sessie voor gemeenten. In de online sessie wordt kennis over de aanpak van racisme gedeeld en worden goede voorbeelden uitgelicht. Ook gaan gemeenten met elkaar in gesprek. De sessie is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de aanpak van discriminatie en racisme, alsook voor medewerkers van antidiscriminatiebureaus.

Dinsdag 21 maart van 12:30-14:00 | online | Discriminatie.nl

Aanmelden kan hier (gratis)

Hoe verbreken we de ketenen van het slavernijverleden?

De ketenen van de slavernij werden in 1863 verbroken, maar nu – 160 jaar later – worden die ketenen door velen in de samenleving nog steeds gevoeld. Op welke manier is Rotterdam verbonden met het slavernijverleden? Staat dit los van de trots op de koopvaardijgeschiedenis? En bovenal, wat is er in 2023 nodig om discriminatie en racisme tegen te gaan? In het Maritiem Museum van Rotterdam, waar het koloniale verleden vanuit verschillende perspectieven wordt belicht, vindt op dinsdag 21 maart een gesprek plaats over wat het slavernijverleden betekent voor de stad die zo nauw verbonden is met de koopvaardij. Te gast zijn dr. Alex van Stipriaan en filmmaker Grace Stelk.

Dinsdag 21 maart van 14:00-17:00 | Maritiem Museum Rotterdam | RADAR

Aanmelden kan hier (gratis)

Samen voor een Inclusieve Randstad

De Antidiscriminatievoorzieningen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht organiseren de bijeenkomst Samen voor een Inclusieve Randstad. Een bijeenkomst met onder meer aandacht voor goede praktijken in de Randstad, de blauwdruk ketenaanpak discriminatie, het dashboard en rapportagetool discriminatie, een spoken word performance en een netwerkborrel.

Dinsdag 21 maart van 16:00-19:00 | Bibliotheek Neude Utrecht | MDRA, iDb, RADAR, Art.1 Midden Nederland

Aanmelden kan tot 19 maart door een mail te sturen naar [email protected] (gratis)

Onvertelde verhalen uit Zeeland

Een unieke avond op 21 maart gevuld met zang, dans, theater en spoken word. Hier komen échte verhalen uit Zeeland tot leven! Een jongen met liefde voor dans die hierdoor even vergeet dat hij doof is, een jongen met een beperking die zijn verhaal kwijt kan in theater en een meisje dat opkomt voor mensen in de LHBTI+ gemeenschap. Mensen kortom, die zich inzetten voor een meer inclusief Zeeland en dit allemaal op één podium mét gebarentolk!

Dinsdag 21 maart vanaf 19:00 (inloop vanaf 18:30) | Theater de Mythe te Goes | ADB Zeeland

Aanmelden kan hier (gratis)

Waarom niemand meer vraagt waar ik vandaan kom

Nadat ze door een ongeluk in een rolstoel is beland, besluit Funda van Amsterdam naar Istanboel te fietsen. In 89 dagen fietst ze met een handbike 3800 kilometer. Over deze reis vertelt ze in haar lezing Waarom niemand meer vraagt waar ik vandaan kom. Ineens hoorde Funda er namelijk helemaal bij, maar hoe komt dit? Aan de hand van persoonlijke anekdotes bespiegelt Funda racisme in Nederland. ‘Ja wij bedoelen jou niet, maar die anderen!’ ‘Die anderen? Dat ben ik!’ Na de lezing is er de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Dinsdag 21 maart van 19:00-21:00 (inloop vanaf 18:30) | Bibliotheek Haarlem Centrum | Bureau Discriminatiezaken Kennemerland

Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected], of bel 023-5315842 (gratis)

Over het antidiscriminatiebeleid van Tilburg

In Tilburg vond op 6 juni 2020 een grote Black Lives Matter-demonstratie plaats. Naar aanleiding daarvan heeft de Tilburgse gemeenteraad op 22 juni een motie aangenomen waarin de gemeenteraad zich unaniem uitspreekt tegen racisme en discriminatie en vóór een stad die diversiteit en inclusiviteit omarmt. Op 21 maart houden meerdere organisaties, waaronder RADAR, de stand van zaken van het Tilburgse antiracisme-beleid tegen het licht. De wethouder Diversiteit en Inclusie Esmah Lahlah geeft hierop haar kijk en gaat daarover met de aanwezigen in gesprek.

Dinsdag 21 maart van 19:30-21:00 | KennisMakerij LocHal Tilburg | RADAR

Aanmelden is niet nodig (gratis)

Voetbal is voor iedereen

Kan binnen jouw vereniging iedereen zichzelf zijn? Voelt iedereen zich welkom en onderdeel van de vereniging? Levert iedereen een bijdrage door vrijwilligerswerk te doen en sluiten alle leden aan voor de 3e helft? Zomaar wat vragen die aan bod zullen komen na afloop van de voorstelling, die door onder meer Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en de KNVB wordt georganiseerd. De spelers zetten je aan het denken over de invloed van je afkomst op je zelfbeeld, het beeld van de ander en je kansen op het veld en in de maatschappij.  Acteurs en betrokken organisaties gaan na afloop in gesprek met het publiek om door te praten over deze onderwerpen.

Dinsdag 21 maart van 19:30-21:00 | VV Unicum Lelystad | Bureau Gelijke Behandeling Flevoland

Meer informatie vind je hier

De toekomst na de slavernij excuses

150 jaar nadat de wrede en misdadige uitbuiting door de slavernij werd afgeschaft, bood de overheid afgelopen december haar excuses aan. In Huis 73 in Den Bosch wordt met diverse kenners en betrokkenen gesproken over wat de excuses van de Staat voor hen betekenen en hoe zij denken over de betekenis ervan voor de toekomst van hoe Nederland met dit verleden zal omgaan.

Dinsdag 21 maart van 19:30-21:45 | Huis73 Den Bosch | RADAR

Aanmelden kan hier (gratis)

Ervaar discriminatie met de VR-Experience

Discriminatie kan overal voorkomen en het kan iedereen overkomen. De VR-Experience van ADV Limburg laat mensen ervaren hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn.  Zonder je zorgen te maken over je eigen veiligheid of die van mensen om je heen. Zonder dat je huidskleur, herkomst, seksuele gerichtheid of politieke overtuiging ertoe doet. De Experience confronteert je op een verrassende manier zodat je echt voelt hoe het is om buitengesloten te worden en hoe het is om toeschouwer hiervan te zijn. Durf jij hiertegen op te treden of behoor je tot de zwijgende massa? En hoe vrij ben je als je niet jezelf kunt zijn? Een thema van alle tijden dat iedereen aangaat, en waarvoor ruimte is om in gesprek te gaan.

Woensdag 22 maart van 14:00-16:00 | BiblioPlus Bergen | ADV Limburg

Donderdag 23 maart van 14:00-16:00 | Stadsbibliotheek Venlo | ADV Limburg

Vrijdag 24 maart van 14:00-15:30 | Heuvelland Bibliotheek Vaals | ADV Limburg

Zaterdag 25 maart van 11:00-13:00 | Bibliotheek Maas en Peel Maasbree | ADV Limburg

Aanmelden is niet nodig (gratis)

Optreden Flevolandse artiesten

Charine Eyny, Gio, Keizer, Charly Luske en Ewald Gomez, allen uit Flevoland, zullen optreden in Corneel Lelystad met hun nummer ‘Mens’, het nummer dat is uitgebracht in samenwerking met het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Het is mogelijk om hierbij te zijn en met de artiesten in gesprek te gaan over hun ideeën achter dit nummer en wat ze ermee hopen te bereiken! Het nummer beluisteren kan hier.

Woensdag 22 maart van 16:00-17:30 | Corneel Lelystad | Bureau Gelijke Behandeling Flevoland

Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected], of bel/app 0320-233327 (gratis)

Het Grote Racisme Experiment. Brown eyes blue eyes

In 1968 verraste de Amerikaanse lerares Jane Elliott de wereld met een even ingrijpend als spraakmakend experiment. Wat gebeurt er als je een klas verdeelt in bruinogige machthebbers en een blauwogige minderheid? Het experiment heeft nog niets aan relevantie ingeboet en op 23 maart is het in Arnhem mogelijk om zelf te ervaren hoe uitsluitingsmechanismen werken en om erachter te komen hoe je zelf zou reageren op discriminatie en racisme. Vizier organiseert de confronterende workhopsetting waarin de vraag ‘wat zou ik doen?’ niet onbeantwoord zal blijven.

Donderdag 23 maart van 13:30-17:00 | Geniet in de Weerd Arnhem | Vizier

Aanmelden kan tot en met 22 maart door een mail te sturen naar [email protected] (gratis)

Alleen Maar Goedbedoelende Mensen

Op vrijdag 24 maart organiseert Tûmba de voorstelling ‘Alleen Maar Goedbedoelende Mensen’ waarin  Crystal Hassell onderzoekt hoe goedbedoelende mensen, onbedoeld en soms ook ongemerkt, de plank volledig misslaan. In pijnlijke, absurde maar realistische situaties zien Crystal zien hoe subtiel en ingrijpend alledaags racisme kan zijn. Zowel tijdens als na de voorstelling is er ruimte om in gesprek te gaan. Bovendien wordt het publiek gestimuleerd om te reflecteren op eigen gedrag.

Vrijdag 24 maart van 19:15-21:00 | Snekertrekweg 1 Leeuwarden | Tûmba

Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected], via @tumbafryslan of via dit formulier (gratis)