Direct naar de content
Trein rijdt door Flevoland

Reizigers met fysieke beperking hard geraakt door maatregelen NS

De NS laat minder en vaak ook kortere treinen rijden vanwege een tekort aan personeel. De gevolgen zijn overvolle treinen. Dit brengt voor alle reizigers ongemak met zich mee, maar voor reizigers met een fysieke beperking wordt het steeds moeilijker of zelfs onmogelijk om op hun bestemming te komen. Het komt voor dat ze op het perron achterblijven omdat de trein overvol zit of alleen met veel moeite kunnen instappen. Ook ontbreekt regelmatig assistentie voor reizigers die hulp nodig hebben bij het in- of uitstappen, waardoor ze de trein missen of naar een verder station moeten reizen.  

In strijd met gelijke behandeling

Discriminatie.nl vindt  dat de huidige maatregelen reizigers met een beperking onevenredig hard raken en de toegang tot openbaar vervoer bemoeilijken. Dit is in strijd met de gelijke-behandelingswetgeving en de uitgangspunten van het VN-verdrag Handicap. Volwaardig meedoen aan de maatschappij betekent ook zelfstandig kunnen reizen. Dat onderschrijft ook de NS zelf op hun website: ‘Ook als je een beperking hebt, moet je probleemloos kunnen reizen met de trein’.

We hebben in een brief aan de raad van bestuur van de NS onze grote bezorgdheid overgebracht en gevraagd om maatregelen die ervoor zorgen dat ook reizigers met een beperking op een goede manier gebruik kunnen blijven maken van de trein.

Melden

Reizigers met een beperking die zich ongelijk behandeld voelen door de NS kunnen hiervan een melding maken middels het meldformulier op deze website.