Direct naar de content
Billboard met de tekst: Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel (Omar en Samira niet).

Veel discussie over poster Erik en Annemarie

Een poster uit de campagne tegen woondiscriminatie heeft veel discussie losgemaakt. Op de poster staat de tekst: Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutels (Omar en Samira niet). In de (sociale) media klonken veel kritische reacties, maar er zijn ook mensen die zich in de tekst herkennen.

De campagne is ontwikkeld door de Rijksoverheid en maakt deel uit van de aanpak van woondiscriminatie. Kern van deze campagne is dat iedereen een eerlijke kans verdient op de woningmarkt, ongeacht afkomst, seksuele gerichtheid of geloof. Voor de campagne zijn verschillende posters ontwikkeld.

Boodschap campagne

Discriminatie.nl vindt het jammer dat de poster tot onbegrip en discussie heeft geleid, maar staat achter de boodschap van de campagne, namelijk dat iedereen een eerlijke kans op een woning verdient en discriminatie moet worden aangepakt. Om die reden heeft Discriminatie.nl zich als partner aan de campagne verbonden.

Minder kans op woning

Woningzoekenden met een niet-Nederlands klinkende naam maken structureel minder kans op een huurwoning. Ook zijn veel makelaars bereid mee te werken aan discriminerende verzoeken. Uit onderzoek komt zelfs naar voren dat discriminatie de afgelopen twee jaar is toegenomen. Dit speelt vooral in de particuliere markt voor woningverhuur.

Toewijzen woonruimte

Uit de reacties blijkt dat veel mensen denken dat Omar en Samira voorrang krijgen, bijvoorbeeld omdat ze statushouders zijn. Vluchtelingen met een verblijfstatus krijgen van gemeenten geschikte woonruimte toegewezen. Net als andere groepen die met spoed een woning nodig hebben. Maar veel mensen als Omar en Samira zijn in Nederland geboren en getogen. Zij verdienen net als iedereen een eerlijke kans op een woning.

Meld discriminatie

Ben jij gediscrimineerd bij het vinden van een (huur) woning? Maak een melding. Dan nemen we binnenkort contact met je op.