Direct naar de content
Op de foto staat een groep mensen dicht op elkaar. Het regent, ze hebben paraplu's boven hun hoofd.

Wat is discriminatie?

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen.

Het woord discriminatie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘het maken van onderscheid’. Het maken van verboden onderscheid kan ertoe leiden dat mensen worden achtergesteld. Vanwege hun etnische achtergrond, huidskleur, religie, politieke of andere mening, sekse, seksuele oriëntatie, leeftijd, handicap, chronische ziekte, of om een andere reden. Deze kenmerken worden discriminatiegronden genoemd. Discriminatie is in Nederland verboden. Dat staat onder meer in artikel 1 van de Grondwet. Meer over wet- en regelgeving vind je hier.

Niet elk onderscheid is discriminatie. In sommige situaties is het heel normaal om onderscheid te maken tussen mensen.

Iemand weigeren voor bijvoorbeeld de functie van receptionist omdat hij, zij of hen de Nederlandse taal niet beheerst, hoeft geen discriminatie te zijn. Wanneer is iets discriminatie? We snappen dat dat lastig kan zijn. Word je afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur omdat je geen rijbewijs hebt? Dan is dat geen discriminatie. Maar word je voor diezelfde baan afgewezen omdat je een vrouw, moslim of homo bent? Dan is er wél sprake van discriminatie. Discriminatie is niet het maken van onderscheid op zich, maar het maken van verboden onderscheid.

Voorbeelden discriminatie

Op de foto staat een man met een donkere bril op. Hij loopt met een geleidestok en een hond.

Honden niet toegestaan

Als je visueel beperkt bent en je assistentiehond mag niet mee de winkel in.

Gekleurd deurbeleid

Je wilt gezellig stappen met je vrienden, maar je beste vriend van Syrische afkomst mag niet mee naar binnen.

Op de foto staat een jonge man met een getinte huidskleur en zwart haar.
je ziet hier de rug van een meisje met een hoofddoek

Niet te geloven

Je hebt eindelijk een stageplek gevonden, maar op je eerste werkdag word je gevraagd of je je hoofddoek niet wil dragen tijdens het werk.

Een goede buur?

Je hebt het huis van je dromen gevonden. Helaas zijn je buren niet meer zo aardig als ze zien dat ze twee buurmannen hebben gekregen en ze maken je het leven zuur.

Op de foto lopen twee mannen hand in hand op het strand langs de zee.
De foto laat een werkomgeving zien. Er staat een groep mannen met blauwe overalls. Eén van de mannen legt uit hoe een machine werkt.

Discriminatie gebeurt overal

Op het werk, in de buurt, in de horeca, bij het winkelen, in de media, in het onderwijs, bij het sporten, bij politie en justitie, enzovoort.

 

Ervaar je discriminatie? Neem ook bij twijfel contact op met onze consulenten. Word je ongelijk behandeld? Laat het er niet bij zitten en meld dit bij het onafhankelijke discriminatiebureau in je gemeente.