Direct naar inhoud

Jaarverslag discriminatiecijfers Zeeland

Gepubliceerd op:

Donderdag 21 maart is het de Internationale dag tegen Discriminatie en Racisme. Op deze dag deelt Discriminatie.nl Zeeland (voorheen ADB Zeeland) het jaarverslag van 2023.

In 2023 heeft ADB Zeeland 125 discriminatiemeldingen geregistreerd. Dit zijn de netto cijfers. Het aantal meldingen dat ADB Zeeland in 2023 ontving is hiermee gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, namelijk van 145 naar 125 meldingen. Wanneer we kijken naar de bruto meldingen (de optelsom van het aantal meldingen van inwoners uit Zeeland plus meldingen van inwoners elders met een plaats voorval in Zeeland), komen we uit op 141 meldingen. Dit ligt lager ten opzichte van de voorgaande jaren, maar meerjarig zet de stijgende lijn door. De COVID pandemie heeft in 2023 geen rol meer gespeeld.

Discriminatiegronden
In 2023 werd er 48 keer een melding gedaan over afkomst. Deze discriminatiegrond komt net als in 2022 weer het meeste voor. Deze meldingen gaan dan bijvoorbeeld over racisme op de werkvloer, bij werving & selectie of stage. Maar ook op straat, op scholen, tijdens het uitgaan of bij de het sporten wordt racisme gemeld. Naast afkomst gingen de meeste meldingen in 2023 over handicap/ chronische ziekte (18), religie (13) en geslacht (12).

Het aantal meldingen dat betrekking heeft op de arbeidsmarkt is gedaald naar 31. De piek van 40 meldingen in 2022 heeft zich niet doorgezet, maar het maatschappelijke terrein arbeidsmarkt blijft koploper, op de voet gevolgd door meldingen over collectieve voorzieningen. Op dit terrein zijn er 26 meldingen binnen gekomen. Dit zijn meldingen over discriminatie in de gezondheidszorg, bij de overheid (rijksoverheid en gemeenten), sociale dienst, jeugdhulp en welzijnsorganisaties.

De meeste melders kwamen uit Goes (24), gevolgd door Vlissingen (21) en Middelburg (20). Het jaarverslag is te vinden op www.discriminatie.nl/zeeland

Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie
De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is vastgesteld door de Verenigde Naties naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville (Zuid-Afrika) op 21 maart 1960. De politie opende toen het vuur op mensen die demonstreerden tegen de apartheid. Op 21 maart wordt er wereldwijd bij stilgestaan dat racisme en discriminatie niet alleen iets is van toen, maar dat dit nog steeds voorkomt in onze samenleving.

Bekijk via onderstaande knop het jaarverslag 2023.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen