Direct naar inhoud

Toename meldingen en registraties discriminatie in regio Zeeland – West Brabant

Gepubliceerd op:

Het aantal meldingen en registraties van discriminatie-incidenten in de regio Zeeland-West Brabant is in 2023 gestegen. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie. Deze jaarlijkse rapportage bevat meldingen bij Discriminatie.nl – het meldpunt van de antidiscriminatievoorzieningen, registraties door de politie en verzoeken om een oordeel bij het College voor de Rechten van de Mens.

In 2023 ontvingen de ADV’s 370 discriminatiemeldingen over voorvallen in Zeeland-West Brabant. Dat is 20 procent meer dan in 2022. De politie registreerde 669 incidenten, een stijging van 47 procent. Het College voor de Rechten van de Mens ontving 35 verzoeken om een oordeel. Dit waren er 6 minder dan in 2022.

Herkomst/ huidskleur vaakst geregistreerd

In 2023 is het aantal ADV-meldingen en politieregistraties over herkomst en huidskleur toegenomen. Net als voorgaande jaren is het de meest geregistreerde discriminatiegrond. De politie registreerde verder de meeste incidenten over seksuele gerichtheid en geslacht.

Seksuele gerichtheid

Bij de ADV’s is het aantal meldingen over seksuele gerichtheid gestegen van 18 naar 28. In de politieregistraties kwam na herkomst de grond seksuele gerichtheid het vaakst voor (28 procent).

Godsdienst

Het aantal ADV-meldingen over discriminatie op grond van godsdienst is in 2023 gedaald. De politie heeft in 2023 echter meer dan drie keer zoveel discriminatie-incidenten op grond van godsdienst geregistreerd als in 2022.

Meld discriminatie

De Monitor Discriminatie geeft een beeld van de omvang en het soort geregistreerde discriminatie-incidenten. Aangezien veel incidenten niet worden gemeld of geregistreerd, tonen de cijfers slechts een beperkt deel van de totale omvang van ervaren discriminatie.

Discriminatie melden kan bij Discriminatie.nl, het landelijk meldpunt van de antidiscriminatievoorzieningen en de politie. Of dien een verzoek om een oordeel in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen