Direct naar inhoud

Jaarlijkse Herdenking Slavernijverleden

Gepubliceerd op:

Vanaf 29 juni vinden er activiteiten plaats rondom de Herdenking van het Slavernijverleden op 1 juli.

29 juni Dialoogtafel

Traditiegetrouw organiseert de Zeeuwse Keti Koti Tafel Community opnieuw een gezamenlijke maaltijd en dialoog, genaamd de Keti Koti Tafel. Een ontmoeting tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussenin) waarbij wordt stilgestaan bij de gevolgen van het gezamenlijke slavernijverleden in het heden. De Keti Koti dialoogtafel vindt plaats in ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg. De lunchmaaltijd begint om 12.00 uur (inloop vanaf 11.45 uur). Vanwege het beperkt aantal plaatsen en de samenstelling van dialoogkoppels is inschrijving verplicht. Om dezelfde reden verneemt men ook graag of je al dan niet een migratieachtergrond hebt. Deelname aan de dialoogmaaltijd is gratis. Graag aanmelden vóór 22 juni 2024 via de website van de ZB Bibliotheek van Zeeland.

30 juni wake Slavernijmonument

Op 30 juni is er van 19.30 uur tot 21.00 uur een wake bij het Slavernijmonument op de Balans. Hier worden onder andere gedichten voorgedragen en kaarsen aangestoken.

De herdenking en viering op 1 juli vindt plaats in de Koorkerk, op het Abdijplein en bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. De vlaggenceremonie begint om 10.30 uur in aanwezigheid van onder andere de gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Zeeland en de burgemeesters van de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere. Gasten worden verzocht om naar het Abdijplein te gaan via de Kloostergangen en na de ceremonie plaats te nemen in de Koorkerk. Wie niet bij deze vlaggenceremonie wil/kan zijn wordt gevraagd alvast in de Koorkerk plaats te nemen.

Daarna ziet het programma er als volgt uit:

10.55 uur Toespraak door J. de Bat, gedeputeerde Cultuur, Provincie Zeeland

11.00 uur Toespraak door mevrouw F.J. Schouwenaar, burgemeester van de gemeente Veere, namens de Walcherse gemeenten

11.05 uur Muzikaal intermezzo / Lisa Jacobs (viool)

11.10 uur Voordracht door mevrouw A. Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland

11.15 uur Voordracht 4 gedichten door kinderen van Walcherse basisscholen

11.25 uur Muzikaal intermezzo / Lisa Jacobs (viool) en Lech Uszynski (altviool)

Schilderij met snauwschepen

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen