Direct naar inhoud

Gastlessen
en
trainingen

Preventie is een effectief middel om discriminatie in de samenleving te voorkomen. Wij bieden daarom verschillende gastlessen aan. Hieronder lees je meer over de gastlessen. In overleg kunnen wij ook maatwerk aanbieden buitenom ons aanbod van gastlessen. Zo verzorgen wij bijvoorbeeld ook trainingen op maat.

Het doel van de gastlessen is mensen aan het te denken zetten over discriminatie en vooroordelen. Door onze gastlessen leer je discriminatie te herkennen en krijg je handvatten hoe je bij discriminatie kunt handelen. Het primaire doel van het project is het verminderen van racisme en discriminatie en het vergroten van tolerantie onder de Zeeuwse bevolking.

Voor scholen

 • Allemaal mensen

  In deze gastles leer je om bewust na te denken over de vooroordelen die je zelf over een ander hebt. Het vormen van vooroordelen is een onbewust proces, maar deze vooroordelen bepalen vervolgens wel het handelen van mensen. Welke vooroordelen ervaar je bij het zien van een ander?

  Bij deze gastles hoort de documentaire ‘Allemaal mensen’ en ondersteunend lesmateriaal.

 • LHBTI educatiepakket

  De LHBTI lessen zijn bedoelt om meer te leren over respect voor elkaar en te werken aan acceptatie. Het helpt bij het verbeteren van je zelfbeeld en de lessen zetten je aan het denken over: Wie ben ik? Ben ik goed genoeg? Wat denken anderen van mij? En hoe kan ik mijzelf worden?

  Er zijn twee lessen over LHBTI voor jongeren: ‘Iedereen in de klas’ en ‘Niets is wat het lijkt’. In deze lessen leer je je meer te verplaatsen in een ander en hoe je met elkaar in gesprek kan gaan zonder de ander te kwetsen.

  De gastles ‘Verwachtingsmanagement, en dan heb je JIJ’ is bedoelt voor volwassenen en professionals. In deze gastles leer je polarisatie tegen te gaan (wij-zij-denken) en vergroot je je inzicht over de samenleving.

 • Dialooglessen

  De dialooglessen zijn voor alle onderwijsniveaus van basisonderwijs tot en met hoger beroepsonderwijs. Tijdens de lessen worden de deelnemers uitgedaagd om over hun eigen vooroordelen na te denken. Welke denkbeelden over de ander neem je mee en welke zou je kunnen veranderen? Het primaire doel van de dialoogles is om meer inzicht te krijgen over het vooroordeel wat je van de ander hebt en hier in toekomst bewuster mee om te gaan. Deze les helpt scholieren om samen te werken aan het verminderen van discriminatie en racisme binnen het onderwijs.

 • Kijk eens door een andere bril

  Naast onze gastlessen bieden we ook de VR-beleving ‘Kijk eens door een andere bril’ aan. Hierbij ervaar je zelf hoe het is om buitengesloten te worden. Dit gebeurt door middel van een Virtual Reality (VR)-beleving. De jongeren krijgen een VR-bril op, zodat ze in de huid kruipen van iemand die ziet dat een medeleerling op school wordt gediscrimineerd vanwege zijn afkomst.

 • Artikel 1 toelichting

  Vanuit Discriminatie.nl Zeeland willen wij ondersteuning geven in de toelichting over de nieuwe aanpassing van de wet. In deze toelichting komt het ontstaan van de wet en de uitvoering van deze wet aan bod. Ook kunnen wij helpen bij de aanpassing van de artikel 1 borden in de openbare ruimtes.

Voor organisaties

 • Kijken zonder oordeel

  Deze training is bedoeld voor baliemedewerkers of medewerkers van de toegang.

  ‘Die gekleurde man zal vast weer eens geen Nederlands spreken’ of ‘Komt ze weer met al haar vragen, die is echt dom’. Het zijn vooroordelen waar we in het werk mee te maken hebben en waar we vaak niet van bewust zijn. Zo ook het gegeven dat als iemand bij de balie staat die slechthorend of doof is, we vaak geneigd zijn om harder te gaan spreken. Hoe bewaken we dan de privacy van de ander en hoe communiceren we met elkaar? Hoe benader je een transpersoon? Welke bewoordingen gebruiken we in brief en taal? In deze training komt het allemaal aan bod.

 • Artikel 1 toelichting

  Vanuit Discriminatie.nl Zeeland willen wij ondersteuning geven in de toelichting over de nieuwe aanpassing van de wet. In deze toelichting komt het ontstaan van de wet en de uitvoering van deze wet aan bod. Ook kunnen wij helpen bij de aanpassing van de artikel 1 borden in de openbare ruimtes.

Op maat

In overleg kunnen wij ook buitenom ons aanbod, gastlessen en trainingen verzorgen.

Interesse?

Interesse in onze gastlessen? Stuur dan een mailtje naar [email protected]